Testosteronbrist är vanligt – få hjälp nu!

Testosteronet minskar vid 30 års ålder och leder ofta till testosteronbrist. Hos vissa män kan denna minskning vara betydande med symptom som låg libido, minskad muskelmassa, och låg energiförbrukning. Men testosteron brist går att förebygga och hjälpa!


T8 – rekommenderat kosttillskott andra året i rad!

Kosttillskottet som tog Sverige med storm! Gör som andra svenska män och prova du med!

t8 kostillskott

Få första 2 månaderna och betala bara för hälften via testosterontillskott.se!

Endast 174 kr (ord. pris 348 kr)

Diskret förpackning. Gratis fraktt!

BESTÄLL NU - 50% rabatt!


Betyg: blå stjärnastjärna som är blåen blåstjärnablåa stjärnorstjärna som är halvblå

Läs vår recension om T8!

bra produkt

T8 ursprungsland är Norge. Vitamail är företaget bakom produkten, deras kundservice har vunnit ”bäst i test” fyra gånger. Att handla produkter av Vitamail är ett tryggt val för din hälsa, vilket vi på Testosterontillskott.se ser som väldigt viktigt och bra!

T8 hjälper kroppen!

 • Frigör bundet testosteron i kroppen. Frigöra bundet testosteron i
  kroppen
 • Förbereder utvecklingen av muskelmassan och upprätthåller
  förbränningen.
 • Innehåller 8 väldokumenterade ingredienser som hjälper kroppen
  att upprätthålla normala testosteronvärden samt normal
  muskelfunktion.
 • Reducerar trötthet och utmattning.
 • Ökar din sexuella prestation.
Bockhornsklöver
 • Hjälper att frigöra bundet testosteron
 • Hjälper muskelmassans utveckling
 • Upprätthåller glukosomsättning/förbränning
Zink
 • Hjälper kroppen behålla normala testosteronvärden
 • Hjälper även kroppen att behålla en normal fertilitet
Vitamin B6
 • Minskar din utmattning och trötthet
Magnesium
 • Upprätthåller en en normal muskelfunktion
 • Upprätthåller energiomsättningen

Ett mycket populärt tillskott av endast naturliga ingredienser, den unika formeln har gjort T8 till en oslagbar vinnare bland så väl styrketräningsutövare, hälsocoacher samt för den vardagliga mannens välmående. Köp tillskottet via oss och få 50% i rabatt!


Testosteronbrist under åren av lågt testosteron

Den ungefärlig testosteronförlusten som sker för varje man genom åren kan liknas till bilden nedan, Se gärna intervjun med Leif som här berättar om sin erfarenhete och sina symtom av testosteronbrist. Stefan Arver från Karolinska Institutet berättar om bra hjälpande saker du kan göra för att du lider av för lågt testosteron.

testosteron brist

Naturliga tillskott bättre, billigare och säkrast!

Vi rekommenderar alla att först prova ett naturligt tillskott innan man bestämmer sig för andra metoder. Ett naturligt tillskott är enklare, billigare och framför allt säkrare! Vi rekommenderar tillskottet Maxulin. (ofta med snabb frakt när du beställer).

Testosteronbrist kan orsakas av en mängd olika medicinska tillstånd eller genom användning av vissa läkemedel. Efter 30 års ålder, upplever de flesta män en gradvis nedgång i testosteron.

En mängd olika medicinska tillstånd, kan emellertid orsaka betydligt lägre än normala testosteronnivåer hos både pojkar och män.

Dessa inkluderar:

 • Kronisk lever- eller njursjukdom
 • Kronisk obstruktiv lungsjukdom
 • Genetiska orsaker
 • Hjärtsvikt
 • HIV / AIDS
 • Infektioner (såsom påssjuka)
 • Skador på testiklarna
 • Metabola sjukdomar
 • Fetma
 • Prolaktinom (prolaktin-utsöndrande tumör) i hypofysen
 • Testikelcancer eller före insättande av testosteronbehandling för testikelcancer
 • Typ 2-diabetes

Vissa läkemedel är också förknippade med testosteronbrist, inklusive:

 • Alkohol
 • Kemoterapi läkemedel som används för att fortsatt behandling av cancer
 • Kortikosteroider (kallas ibland glukokortikoider)
 • Opioider

 

Hur många har testosteron brist?

Ibland är orsaken till brist hos en del män okända, men många män kan ha det pga flera olika orsaker. Det är svårt att tas fastande på exakt hur många har det då man ofta inte alltid har samma symtom.

Mellan 19-39% av äldre män kan ha för låga nivåer av testosteron.

Men det är inte bara de äldre männen som påverkas av låga hormonnivåer, yngre män och även tonåringar, kan ha detta problem. Då handlar det mer om dålig muskelutveckling och testosteronbrist på kroppsbehåring. Som finns är också risk för outvecklade könsorgan, alltför långa armar och ben, och förstorade bröst.

Testosteron är ett kraftfullt hormon, med förmågan att kontrollera sexualdrift, reglera spermieproduktionen, främja sämre muskelmassa, ökad energi, och även påverka mänskligt beteende (såsom aggression och konkurrenskraft). Det är inte konstigt att en minskning av testosteron skulle orsaka stor uppståndelse. Men det är en naturlig del av åldrandet och börjar redan efter 30år, eller tidigare.

Testosteronets roll i kroppen 

Testosteron spelar en viktig roll i att forma det växande fostret under graviditeten. Det driver utvecklingen av det manliga reproduktiva systemet. Men testosteronnivåer måste falla inom en mycket knapp marginal för att fostrets hjärna att vara friska.

Höga nivåer av foster testosteron kan kopplas till autism. Annan forskning man har funnit är att låga nivåer av testosteron kan öka dina chanser att få Alzheimers sjukdom senare i livet.

Testosteronnivåerna är som högst under tonåren och tidig i vuxen ålder. De första fysiska tecken på testosteron, eller androgener, i kroppen är uppenbara under och efter puberteten. En pojkes röst förändras, axlarna breddas och ansiktsformen blir mer maskulin.

Men som män blir äldre, så sjunker deras testosteronnivåer cirka 1 procent per år efter 30 års ålder.

Män  Testo Kvinnor Testo 
Ålder: T-nivå (ng/dL): Ålder: T-nivå (ng/dL):
0-5 månader 75-400 0-5 månader 20-80
6 mån.-9 år. <7-20 6 mån.-9 år. <7-20
10-11 år. <7-130 10-11 år. <7-44
12-13 år. <7-800 12-16 år. <7-75
14 år. <7-1,200 17-18 år. 20-75
15-16 år. 100-1,200 19+ år. 8-60
17-18 år. 300-1,200    
19+ år. 240-950    
Genomsnitt Vuxna Män 270-1,070 Genomsnitt Vuxna Kvinnor 15-70
30+ år. -1% per år    

 

+30år = Testosteronbrist

Testosteron är ofta tänkt på som ett ”ungdomens källa” hormon. 

 Emellertid kan testosteronbrist orsaka förändringar o nedsatt sexuell lust erektil funktionen, inklusive:

 • Minskad sexuell lust, eller låg libido
 • Färre spontana erektioner eller impotens (erektil dysfunktion hos män penis)
 • Infertilitet

Andra tecken på testosteronbrist inkluderar:

 • Förändringar i sömnmönster
 • Känslomässiga förändringar, såsom låg självkänsla eller brist på motivation
 • Fysiska förändringar, som ökad kroppsfett, minskad muskel bulk och styrka, och minskad bentäthet.

Senare i livet, kan otillräcklig testosteron leda till andra problem. Symtomen omfattar minskad energi nivå, klen muskelmassa, infertilitet, och erektil dysfunktion. Andra symptom är långsam hårväxt, förlust av benmassa. Trötthet, minskad sexlust, och mental fogginess är vanligt förekommande psykiska och emotionella symptom hos män av låga hormonnivåer.

Det finns sjukdomar som kan ligga bakom själva bristen men vanligast är att nivåerna helt enkelt börjar dala med åldern eller att du behöver röra på dig mer, äta bättre och ta ett testosterontillskott.

Så, känner du igen dig bland något av följande exempel?

Låg sexlust

Testosteron spelar en nyckelroll i libido (sexlust) hos både män och kvinnor. Män kan uppleva en viss minskning i sexlusten när de blir äldre. Men någon med testosteronbrist kommer sannolikt uppleva en mer drastisk nedgång i sin önskan att ha sex. Testosteron brist kan också minska sexlusten hos kvinnor som, tillsammans med andra faktorer, såsom andra hormonella och humörsvängningar. Svårt att uppnå erektion, irriterad och trött.

Testosteron stimulerar en mans sexlust – och det vill sägas att det hjälper också till att uppnå en erektion. Testosteron ensamt kan inte orsakar en erektion, men det stimulerar receptorer i hjärnan att producera kväveoxid – en molekyl som hjälper utlösa en erektion. När testosteronnivåerna är för låga, kan en man ha svårt att uppnå en erektion före sex eller uppleva spontana erektioner (till exempel, under sömnen). Andra hälsoproblem kan också påverka erektil funktion.

Låg volym sädesvätska

Testosteron spelar en roll i produktionen av spermier som är vätska som underlättar rörligheten av spermier. Det är ganska enkelt: Ju mer testosteron en människa har, desto mer spermier kan man producera. Män av testosteronbrist kommer att märka en minskning av volymen av deras sperma under utlösning.

Håravfall

Testosteron spelar en roll i flera kroppsfunktioner, inklusive hår produktion. Skallighet är en naturlig del av åldrandet för många män. Däremot kan män av testosteronbrist uppleva en förlust av kropp och ansiktshår.

Trötthet och brist på energi

Män med brist har rapporterat trötthet och en märkbar minskning av energinivåer. Du kan ha drabbats av symtom på brist om du är trött hela tiden, trots att få tillräckligt med sömn, eller om du finner det svårare att bli motiverad att gå till gymmet eller annan motion.

Förlust av muskelmassa enligt Mayo Clinic

Eftersom testosteron spelar en roll i att bygga och stärka muskler, kan män med brist märka en minskning i både muskelmassa och styrka, enligt ”Mayo Clinic”. De som försöker att vända muskelförlust genom styrketräning kan finna det svårt att bygga eller bygga muskler med testosteron brist.

Ökning av kroppsfett

Männen som har testosteronbrist kan också uppleva ökningar i kroppsfett. I synnerhet de ibland utveckla ”gynekomasti”, ett tillstånd där de utvecklar förstorade bröst. Även om orsakerna bakom detta är inte helt klart, visar forskning att testosteron påverkar hur kroppen lagrar och bränner fett.

Minskning av benmassa

Gallring av benmassa (osteoporos) är ofta som ett villkor som kvinnor upplever. Men män med brist kan också uppleva förlust av benmassa, eftersom testosteron stöd i produktion och förstärkning av ben. Män med brist – särskilt äldre vilka har haft brist för år – är mer mottagliga för benfrakturer.

Humörsvängningar

Kvinnor upplever ofta humörsvängningar under klimakteriet, när deras nivåer av östrogen sjunker. Män med testosteronbrist kan uppleva liknande symptom. Testosteron påverkar många fysikaliska processer i kroppen. Det vill också påverka humör och mental kapacitet. Forskning tyder på att män med testosteronbrist är mer benägna att drabbas av depression, irritabilitet, eller en brist på fokus.

Testosteronbrist i högre ålder

Testosteronnivåerna minskar med åldern. Ibland kallas den här lägre nivån av testosteron för “andropause” eller det “manliga klimakteriet”. Symtom av det manliga klimakteriet kan alltså orsakats av testosteronbrist, men det är naturligt i högre åldrar. (Få män har inte några symptom på sjunkande nivåer av testosteron.)

testosteronbrist hos män

Symtom på manliga klimakteriet:

 1. Irritation och dåligt hummör
 2. Minskat intresse för sex
 3. Värmevallningar
 4. Trötthet
 5. Svaghet
 6. Depression

 

Dr. James Borden

”När du är ung har du höga nivåer av testosteron i kroppen, men när du åldras minskar dessa nivåer gradvis, det kan leda till en hel del symtom och biverkningar”, säger Dr James Borden, urolog vid Lee Memorial Health Systems.

testosteronbrist hos män

”När s-testosteron kontrolleras kan symptom och måste vara trötthet, minskad sexuell lust, generalisera muskelsvaghet och svaga ben.
Det kan också leda till hjärtsjukdomar och diabetes men har då ofta en annan orsak. Viktökning är också en bieffekt av låga hormonnivåer och jag brukar rekommendera våra patienter att kontakta oss då ”, säger Dr Borden.

På samma sätt att åldrande kvinnor producerar mindre östrogen och progesteron,
sker en nedgång hos män i deras testosteron. 
Testosteron börjar minska när män är i 20-årsåldern, men symtomen syns sällan förrän de träffar 40-årsåldern eller 50-talet.                                                             

                                                                                                                                                                               

Mer om testosteronbrist symptom, män över 30år.

Experter kallar testosteron, ”hormonet som gör en människa, till just en människa”… Nivåerna av testosteron bestämmer i hög grad mäns lust och beteende. 

Mer muskler på kroppen, mer aktiv ämnesomsättning än kvinnor, förmågan att fortplanta sig … 

Detta är inte en fullständig lista över testosteronets funktioner i den manliga kroppen, vi kan fortsätta länge till! Den normala nivån av testosteron hos män är ca 11-33 nmol per liter (denna siffra kan variera beroende på vilken metod som används för att testa dig).

Det antas att den låga nivån är mindre än 300 nanogram per deciliter av blod. Minskning av testosteronnivåerna går gradvis och mycket långsamt hos män efter ålder. Det finns inte så många män med tydliga symptom. En del har bevarande sexuell aktivitet, men manifesterar ofta trötthet och sömnstörningar. 

testosteronbrist hos män

Vanligen börjar muskelvävnad ersättas med fett. Män med nedsatt 10-12% av testosteron av det manliga könshormonet, är faktiskt oftast mer feminin, mjuk och känslig på grund av för mycket östrogen/för lite testosteron.

Fritt testosteron är mängden hormon som inte är bunden till andra proteiner. Låga hormonnivåer, eller testosteron brist, kan indikera androgenbrist om det åtföljs av låg sexlust, erektil dysfunktion, osteoporos eller flera av följande: sömnstörningar, nedstämdhet, slöhet eller minskad fysisk prestation.

Låga nivåer och testosteron test

”Låga nivåer av testosteron påverkar många aspekter av manliga fysiologi,” huvudförfattare Andre B. Araujo, en forskare vid New England Research Institutes i Watertown, Mass., Sa i ett uttalande:

”Detta är särskilt betydelsefullt eftersom det pågående åldrande av den manliga befolkningen är sannolik att medföra att antalet män som lider av androgenbrist kommer öka avsevärt.” 

New England Research Institute forskare analyserade data från nästan 1500 män.Undersökningen spårar personer i åldrarna 30 till 79 år och sammanställer uppgifter om faktorer såsom testosteron, symptom på testosteron brist, och mediciner som kan påverka könshormonnivåer. 

Cirka 24 procent av de tillfrågade hade lågt totalt testosteron och 11 procent hade låga nivåer av fritt testosteron! Många av de män hade inga symptom relaterade till deras testosteron brist. Ca 5,6 procent av de män i denna studie led av symtomatisk androgenbrist. 

Äldre män var särskilt utsatta: över 18 procent av män över 70 års ålder uppfyllde kriterierna för denna testosteron brist. Baserat på dessa resultat har forskarna förutspått att vid år2025 kan det finnas så många som 6,5 miljoner amerikanska män mellan 30 och 79 års ålder med symtomatisk androgenbrist, en ökning med 38 procent från befolkningsskattningar år 2000. Läs mer om testosteron test.

 

Testosteronbrist kan förändra den manliga kroppen

 • Mindre muskelmassa (atrofi av musklerna)
 • Fetma
 • Förlust av kroppsbehåring
 • Mindre testiklar
 • Mjukare testiklar
 • Större bröst (el ”man boobs”)

Testosteron brist påverkar även skelettet

Osteoporos (benskörhet) förekommer främst hos kvinnor, sjukdomen hos män orsakas vanligen av lågt testosteron. Låga testosteronnivåer kan orsaka ben att bli tunnare, försvagas, och bli mer benägna för frakturer.

Testosteron och sex

Testosteron brist stör inte alltid sex, men det är möjligt. Vissa män i kombination med låg testosteron kan uppleva en nedgång i libido medan andra förlorar intresset för sex helt. Låga testosteronnivåer blir till svårare sex, eftersom kan göra för att det kan vara svårare att få eller behålla en erektionen. Testosteron brist är oftast inte den enda orsaken till låg libido; stress, sömnbrist, depression, och kroniska medicinska sjukdomar kan också förändra en mans sexlust.

Testosteron, humör, och tänkande

Några av de förändringar som kan uppstå med låga testosteronvärden är symptom som irritation och humörsvängningar, dålig koncentration, och att man känner sig trött eller har mindre energi.

Andra hälsoproblem som speglar låga hormonnivåer:

 • Anemi
 • Sömnapné
 • Depression
 • Andra kroniska sjukdomar

Testosteron brist och infertilitet

En av de många funktionerna hos testosteron är att hjälpa producera spermier. När testosteronnivåerna är låga, kan “spermienivån” också vara låg. Om den nivån är mycket låg kan man ha och vara svårt att skaffa barn.

Återkoppling, vad orsakar bristen på testosteron?

Även om ökad ålder är den vanligaste orsaken till minskade testosteronnivåer hos män, kan det finnas andra orsaker. Andra vanliga orsaker att veta om är:

 • Diabetes
 • Njursjukdom
 • Leversjukdom
 • Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)
 • Testikelskador
 • Hypofysen problem
 • Strålbehandling
 • Kemoterapi
 • Steroid mediciner eller liknande så som Nebido mm

Gå den NATURLIGA vägen för högre testosteron, läs mer om det och beställ här till bästa pris!

 

Testosteron brist och sömn, bättre med testosterontillskott

Det blir inte mer naturligt än att få en god natts sömn. Forskning som publiceras i Journal of American Medical Association visade att brist på sömn i hög grad kan minska även en frisk ung mans testosteronnivåer. Läs mer om testosterontillskott.

Denna inverkan är klar efter bara en vecka av minskad sömn. Testosteronnivåerna var särskilt låg mellan kl2 och kl10 under sömnbegränsade dagar.

Deltagarna i studien rapporterade också en minskad känsla av välbefinnande när deras blodtestosteronnivåer sjunkit.

Hur mycket sömn din kropp behöver beror på många faktorer. De flesta vuxna behöver i allmänhet mellan sju och nio timmar per natt för att fungera väl och leva ett hälsosamt liv.

Övervikt av testosteronbrist

Överviktiga, medelålders män med kanske även diabetes är också sannolikt att ha låga testosteronnivåer. En studie från Journal of Endocrinology visade också att testosteron brist och diabetes är nära sammankopplade.

Män som upprätthåller en normal vikt har en lägre risk att utveckla fullt utvecklad diabetes samt testosteron brist.

Forskning kring Journal of Endocrinology bekräftar att genom att förlora lite vikt kan bidra till att öka ditt testosteron. Det betyder inte att du måste gå på en Crash Diet.

Det bästa sättet att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt är genom en vettig kost och regelbunden motion.

Zink

Män med testosteron brist har ofta zinkbrister. Studier visar på att zink spelar en viktig roll i regleringen av serumtestosteronnivåer hos friska män.

Att äta livsmedel som är rika på detta viktigt näringsämne kan hjälpa. Ostron har en hel del zink; rött kött och fågel också gör det.

Övriga livsmedel källor att veta om för zink inkluderar:

 • Bönor
 • Nötter
 • Krabba
 • Hummer
 • Fullkorn
 • En del oljor ex med kokosolja

Vuxna män bör sträva efter att få 11 mg av zink varje dag.

Zink är ett bland flera viktiga näringsämnen som du får i dig via våra rekommenderade tillskott.

Socker

Enbart zink är inte tillräckligt för att säkerställa att du får all den näring du behöver, men det är viktigt! Den mänskliga kroppen är ett komplext system som kräver en mängd olika vitaminer och mineraler för väl fungerande.

The Endocrine Society rapporterar att glukos (socker) minskar testosteronnivåer i blodet med så mycket som 25 procent. Detta gällde studiedeltagare om de hade prediabetes, diabetes, eller en normal tolerans för glukos.

Kort sagt, ät mindre socker!

Motion

Den totala testosteronnivåer ökar efter ett träningspass, särskilt efter styrketräning. Låga testosteronnivåer/testosteron brist kan påverka din sexlust och ditt humör.

Den goda nyheten är att motion förbättrar humöret och stimulerar hjärnans kemikalier som hjälper dig att känna dig gladare och mer självsäker.

Motion ökar också energi och uthållighet, och hjälper dig att sova bättre. Fitnessexperter rekommenderar 30 minuters motion varje dag. Kontakta oss vid intresse!

testosteronbrist hos män