Testosteron

Läs allt om testosteron här!

Testosteron är det viktigaste manliga könshormonet och en så kallad ”anabol steroid” (ej att förknippa med dåliga och olagliga kroppsbyggarpreparat, men dess innehåll är det samma som rent ”testo”). Hos män

man med testosteron

spelar ”testo” en nyckelroll i utvecklingen av manliga reproduktiva vävnader såsom testiklarna och prostata, samt främja sekundära sexuella egenskaper såsom ökad muskel och benmassa, och tillväxten av kroppshår.

Dessutom är testo viktigt för hälsa och välbefinnande och för att förebygga benskörhet. Otillräckliga nivåer av testosteron hos män kan leda till avvikelser inklusive svaghet och benförlust!

Rent testo används också som ett läkemedel för att behandla manlig hypogonadism och vissa typer av bröstcancer. Eftersom testosteronnivåerna gradvis minska som män ålder, är syntetiskt testosteron ibland ut till äldre män att motverka denna brist. Testo är en steroid från androstan klass innehåller en keto- och hydroxylgrupper på tre och sjutton lägen respektive.

Det biosyntetiseras i flera steg från kolesterol och omvandlas i levern till inaktiva metaboliter. Det utövar sin verkan genom bindning till och aktivering av androgenreceptorn. Hos människor och de flesta andra ryggradsdjur, är testo utsöndrats främst av testiklarna av män och, i mindre utsträckning, äggstockarna hos kvinnor. Små mängder är också utsöndrade av binjurarna.

I genomsnitt, hos vuxna män, nivåer av testo är ungefär 7-8 gånger så stor som hos vuxna kvinnor. Som den metaboliska förbrukningen av testot hos män är större, är den dagliga produktionen ca 20 gånger högre hos män än kvinnor. Kvinnor är också mer känsliga för hormonet än män.

Du kan läsa mer om testosterontillskott på första sidan, eller om hur du mer kan öka testosteron här!

 

Testosteron och de fysiologiska effekterna

 I allmänhet, androgener såsom testosteron främja proteinsyntes och därmed tillväxten av vävnader med androgenreceptorer. Testosteron kan beskrivas som att ha viriliserande och anabola effekter (om dessa kategoriska beskrivningar är något godtyckligt, eftersom det finns en hel del ömsesidig överlappning mellan dem). Anabola effekter inkluderar tillväxt av muskelmassa och styrka, ökad bentäthet och styrka, och stimulering av linjär tillväxt och ben mognad.

män med testosteron testosteronet

 Androgena effekter är mognaden av könsorganen, i synnerhet penis och bildandet av pungen hos fostret, och efter födseln (vanligtvis i puberteten) en fördjupning av rösten, skäggväxt (såsom skägg) och armhålan (underarm ) hår.

Många av dessa tillhör kategorin av manliga sekundära könsegenskaper. Testots effekter kan också klassificeras vid en ålder av vanliga händelse.

För postnatala effekter på både män och kvinnor, dessa är oftast beroende på grad och varaktighet av cirkulerande fritt testosteron.

Testosteronet innan födelse

Effekter före födseln är indelade i två kategorier, klassificeras i förhållande till utvecklingsstadier.

Den första perioden inträffar mellan 4 och 6 veckor efter graviditeten. Exempel innefattar genital virilisering, såsom mittlinjen fusion, falliska urinröret, testikelcancer gallring och skrynklingsanordning och falliska utvidgningen; även om rollen av testo är långt mindre än den för dihydrotestosteron.

Det finns också utveckling av prostatakörteln och sädesblåsorna. Under den andra trimestern, är androgen nivå i samband med kön bildning. Denna period påverkar femininization eller maskulinisering av fostret och kan vara en bättre prediktor för kvinnliga eller manliga beteenden såsom kön skrivit beteende än en vuxens egna nivåer.

En mors nivå av testo under graviditeten är korrelerad med dotterns köns typiska beteende som en vuxen, och sambandet är ännu starkare än med dottern egen vuxen nivå av testosteron.

Tidigt barndom och testosteron

Androgena effekter är minst förstådda. Under de första veckorna i livet för manliga spädbarn, testosteronnivåer stiger. Nivåerna kvarstår i ett pubertalt område för ett par månader, men oftast når knappt detekterbara nivåer av barndomen med 4-6 månaders ålder.

Funktionen hos denna ökning av människor är okänd. Det har spekulerats i att ”brain masculinization” sker eftersom inga väsentliga testosteron hos barn med testosteronnivåförändringar har identifierats i andra delar av kroppen.

Den manliga hjärnan ”maskuliseras” av aromatisering av testosteron till östrogen, som korsar blod-hjärnbarriären och in i manliga hjärnan, medan kvinnliga foster har α-fetoprotein som binder östrogen, så att kvinnliga hjärnor inte påverkas.

Före puberteten

Före puberteten effekterna av de stigande androgennivåer förekommer i både pojkar och flickor. Dessa inkluderar vuxna typ kroppslukt, akne, pubarche (utseende könshår), armhålan hår (armhåla hår), tillväxt spurt, accelererad ben mognad och ansiktshår.

 

Pubertal testosteron

Pubertal effekter börjar uppstå när androgen har varit högre än normala vuxna kvinnliga nivåer i månader eller år. Hos män, dessa är vanliga sena pubertal effekter, och förekommer hos kvinnor efter långa perioder av förhöjda nivåer av fritt testosteron i blodet.

Effekterna inkluderar: Tillväxt av spermatogenesen vävnad i testiklarna, manlig fertilitet, penis eller klitoris utvidgningen, ökad libido och frekvens av erektion eller klitoris svullnad. Tillväxt av käken, panna, haka, näsa, och ombyggnad av ansikts ben konturer, i samband med humant tillväxthormon. Slutförande av ben mognad och uppsägning av tillväxt.

Detta sker indirekt via estradiol metaboliter och därmed mer gradvis hos män än kvinnor.

Ökad muskelstyrka och massa, axlar blir bredare och bröstkorg expanderar, djupare röst, tillväxt av struphuvudet. Utvidgningen av talgkörtlar. Detta kan orsaka akne, underhudsfett i ansiktet minskar. Könshår omfattar lår och upp mot naveln, utveckling av ansiktshår (polisonger, skägg, mustasch), förlust av skalperar hår (androgen alopeci), ökning av brösthår, periareolar hår, perianal hår, ben hår, armhåla hår.

 

Testosteron i vuxen ålder

Vuxna testosteron effekter är tydligare påvisbara hos män än hos kvinnor, men är sannolikt viktiga för båda könen. Vissa av dessa effekter kan minska som testo kan minska i de senare decennierna av vuxenlivet.

 

Biologisk funktion inom testosteron

Testot är nödvändigt för normal spermie utveckling. Det aktiverar gener i Sertoliceller, som främjar differentiering av spermatogonier. Det reglerar akut HPA (stressaxeln) svar enligt dominans utmaning. Androgen inklusive testosteron ökar muskeltillväxt. Testosteron reglerar också populationen av tromboxan A2-receptorer på megakaryocyter och blodplättar och därmed trombocytaggregation hos människor.

 

Hälsorisker

Testosteron verkar inte öka risken för att utveckla prostatacancer. Hos personer som har genomgått testosteron deprivationsterapi har testosteron ökar utöver kastrationsnivå visat sig öka hastigheten för spridning av en befintlig prostatacancer.

Motstridiga resultat har erhållits om vikten av testosteron för att upprätthålla kardiovaskulär hälsa. Ändå upprätthålla normala testosteronnivåer hos äldre män har visat sig förbättra många parametrar som är tänkt att minska kardiovaskulär risk sjukdom, såsom ökad muskelmassa, minskad visceralt fett massa, minskade totalt kolesterol, och glykemisk kontroll.

Höga androgennivåer är förknippade med störningar i menstruationscykeln i både kliniska populationer och friska kvinnor.

 

Sexuell upphetsning med testosteron

När testosteron och endorfiner i utlösning sperma möta livmoderhalscancer väggen efter samlag, kvinnor får en spik i testosteron, endorfin och oxytocin nivåer, och män efter orgasm under samlag uppleva en ökning av endorfiner och en markant ökning av oxytocinnivåerna.

Detta bidrar till den gäst fysiologiska miljön i kvinnans inre reproduktionsorganen för att utforma, och senare för att vårda den Conceptus i pre-embryonala stadier, och stimulerar känslor av kärlek, lust och faderlig omsorg i den manliga (detta är den enda gången man oxytocinnivåerna rival en kvinnlig). Testosteronnivåer följer en nyctohemeral rytm som toppar tidigt varje dag, oavsett sexuell aktivitet.

Det finns positiva samband mellan positiv orgasm erfarenhet med kvinnor och testosteronnivåer där avkoppling var en nyckel uppfattning av upplevelsen. Det finns ingen korrelation mellan testosteron och mäns uppfattningar om sin orgasm erfarenhet, och även ingen korrelation mellan högre testosteronnivåer och större sexuell självsäkerhet i båda könen.

 

Sexuell upphetsning och onani hos kvinnor producerar små ökningar i testosteronkoncentrationer. Plasmanivåerna av olika steroider ökar markant efter onani hos män och testosteronnivåer korrelerar till dessa nivåer.

 

Däggdjurstudier kring testosteron

Studier utförda i råttor har visat att deras grad av sexuell upphetsning är känslig för minskning av testosteron. När testosteron-berövade råttor gavs medel nivåer av testosteron, deras sexuella beteende (copulation, partner preferens, etc.) återupptas, men inte när det ges små mängder av samma hormon. Därför kan dessa däggdjur ger en modell för att studera kliniska populationer bland människor som lider av sexuell upphetsning underskott såsom Frigiditet.

I varje däggdjursart undersökta visade en markant ökning av en manlig nivå av testosteron på att möta en ny hona. De reflexiva testosteron ökar i hanmöss är relaterad till den manliga ursprungliga nivå av sexuell upphetsning. I icke-mänskliga primater, kan det vara så att testosteron i puberteten stimulerar sexuell upphetsning, som gör det möjligt för primat att i ökad utsträckning se sexuella erfarenheter med kvinnor och därmed skapar en sexuell preferens för kvinnor.

Viss forskning har också [indikerat att om testosteron elimineras i en vuxen man människa eller annan vuxen manlig primat system, dess sexuella motivation minskar, men det finns ingen motsvarande minskning i förmågan att delta i sexuella aktiviteter (montering, utlösning, osv.).

Spermier konkurrens teori: testosteronnivåerna visat sig öka som ett svar på tidigare neutral stimuli när rade att bli sexuellt i hanråttor. Denna reaktion engagerar penis reflexer (såsom erektion och utlösning) som stöd i spermiekonkurrens när mer än en hane är närvarande i passande möten, vilket möjliggör ökad produktion av framgångsrik spermier och en större chans att reproduktionen.

 

Män och testosteron

Hos män är högre nivåer av testo i samband med perioder av sexuell aktivitet. Testot ökade också i heterosexuella män efter att ha haft ett kort samtal med en kvinna.

Ökningen av testosteronnivåer var förknippad med den grad att kvinnorna trodde att män försökte imponera på dem. Män som tittar sexuellt film har en genomsnittlig ökning på 35% av testot, med en topp på 60-90 minuter efter slutet av filmen, men ingen ökning ses i män som betraktar sexuellt neutrala filmer. Män som tittar sexuellt explicita filmer rapporterar också ökad motivation, konkurrenskraft och minskad konsumtion. En länk har också visat sig mellan avslappning efter sexuell upphetsning och testosteronnivåer.

Mäns nivåer av testosteron, ett hormon som kallas för att påverka för män parningsbeteende, varierar beroende på om de utsätts för en ägglossning eller nonovulating kvinnas kropp lukt. Män som utsätts för dofter av ägglossning kvinnor upprätthålls en stabil nivå av testosteron som var högre än den nivå av testo av män som utsätts för nonovulation ledtrådar.

Testonivn och sexuell upphetsning hos män är starkt medveten om hormoncykler hos honor. Detta kan kopplas till den ovulatoriska skift hypotesen, där män är anpassade för att möta de ägglossning cykler av kvinnor genom att känna när de är mest fertila och där kvinnor leta efter lämpliga manliga kompisar när de är den mest fertila; båda målen kan drivas av hormoner. Män med lägre trösklar för sexuell upphetsning har en större sannolikhet att sköta sexuell information och att testosteron kan fungera genom att öka sin uppmärksamhet mot de relevanta stimuli.

 

Kvinnor och testosteron

Androgener kan modulera fysiologi vaginal vävnad och bidra till kvinnliga könsorgan sexuell upphetsning. Kvinnors nivån av testosteron är högre när den mäts före samlag vs pre-gos, samt post-samlag vs post-gos. Det finns en fördröjning effekt när testo administreras på genital upphetsning hos kvinnor.

Dessutom kan en kontinuerlig ökning av vaginal sexuell upphetsning resultera i högre köns förnimmelser och sexuella appetitive beteenden. När kvinnor har en högre basnivå av testosteron, har de större ökningar i sexuell upphetsning nivåer men mindre ökningar av testo, vilket tyder på ett tak effekt på testosteronnivåerna hos kvinnor.

Sexuella tankar förändras också nivån av testosteron, men inte nivån av kortisol i den kvinnliga kroppen, och hormonella preventivmedel kan påverka variationen i testosteron svar på sexuella tankar. Testosteron kan visa sig vara en effektiv behandling hos kvinnliga sexuell upphetsning störningar, och finns som ett dermalt plåster.

 

Det finns ingen FDA godkänt androgen preparat för behandling av androgenbrist; Emellertid har det använts off-label för att behandla låg libido och sexuell dysfunktion hos äldre kvinnor. Testot kan vara en behandling för postmenopausala kvinnor, så länge som de är effektivt estrogenized.

Testosteronet och romantik

”Falling in love” minskar mäns testosteronnivåer och samtidigt öka kvinnors testosteronnivåer. Det har förekommit spekulationer om att dessa förändringar i testosteron leda till tillfällig minskning av skillnader i beteende mellan könen.

Det är dock föreslagit att efter ”smekmånaden fas” slutar-ungefär ett till tre år i en relations denna förändring i testosteronnivåer är inte längre uppenbart. Män som producerar mindre testosteron är mer sannolikt att vara i ett förhållande och / eller gift, och män som producerar mer testosteron är mer benägna att skilsmässa, men orsakssamband inte kan fastställas i detta samband. Äktenskap eller engagemang kan orsaka en minskning av testosteronnivåerna.

Ensamstående män som inte har haft förhållande erfarenhet har lägre testosteronnivåer än ensamstående män med erfarenhet. Det föreslås att dessa ensamstående män med tidigare erfarenhet är i en mer konkurrenssituationen än sina icke-erfarna motsvarigheter.

Gifta män som engagerar sig i bindningsunderhållsaktiviteter som tillbringat dagen med sin make / och eller barn har inga olika testosteronnivåer jämfört med tider när de inte ägnar sig åt sådan verksamhet. Sammantaget antyder dessa resultat att närvaron av konkurrerande verksamhet snarare än bindningsunderhållsverksamhet är mer relevant för förändringar i testonivåer.

Män som producerar mer testo är mer benägna att engagera sig i utomäktenskaplig sex. Testosteronnivåer inte förlitar sig på fysisk närvaro av en partner för män ägnar sig åt relationer (samma stad kontra långväga), män har liknande testosteronnivåer över hela linjen. Fysisk närvaro kan krävas för kvinnor som är i relationer för testosteron-partner interaktion, där samma stad samarbetar kvinnor har lägre testosteronnivåer än långväga samarbetar kvinnor.

 

Faderskap och testosteron

Faderskap minskar också testosteronnivåer hos män, vilket tyder på att de resulterande emotionella och beteendemässiga förändringar främja faderlig omsorg. Det sätt testosteronnivåer förändras när ett barn är i nöd är en indikation på avla stilar. Om nivåerna minskar, då det finns mer empati av fadern än i fäder vars nivåer gå upp.

Beteende och personlighet

Aggression och kriminalitet, De flesta studier stöder en koppling mellan vuxen kriminalitet och testosteron, även om förhållandet är blygsam om granskas separat för varje kön. Nästan alla studier av ungdomsbrottslighet och testosteron inte är betydande. De flesta studier har också funnit testosteron att förknippas med beteenden eller personlighetsdrag kopplade med kriminalitet såsom antisocialt beteende och alkoholism. Många studier har också gjorts på relationen mellan mer generella aggressiva beteenden / känslor och testosteron.

Ungefär hälften av studier har funnit ett samband och ungefär hälften ingen relation. Testo är bara en av många faktorer som påverkar aggression och effekterna av tidigare erfarenheter och miljö stimuli har visat sig korrelera starkare. Några studier tyder på att testo-derivatet östradiol (en form av östrogen) kan spela en viktig roll i manlig aggression. Studier har också funnit att testosteron underlättar aggression genom att modulera vasopressin-receptorer i hypotalamus.

Den sexuella hormon kan främja rättvis beteende. För försökspersoner deltog i en beteendeexperiment där fördelningen av en verklig mängd pengar avgjordes. Reglerna får både rättvisa och orättvisa erbjudanden.

Förhandlings partner kan därefter acceptera eller avböja erbjudandet. Rättvisare erbjudandet, desto mindre sannolikt en vägran från förhandlingspartner. Om ingen överenskommelse nåddes, ingendera parten tjänade någonting. Försökspersoner med en artificiellt förhöjd nivå av testo i allmänhet bättre, rättvisare erbjudanden än de som fick placebo, vilket minskar risken för avstötning av deras erbjudande till ett minimum. Två senare studier har empiriskt bekräftat dessa resultat. Men män med hög testo var signifikant 27% mindre generösa i en ultimatum spel medan män med lägst testo var 560% mer generös.

Den årliga NY Vetenskapsakademien har också funnit anabola steroider som ökar testo vara högre hos tonåringar, och detta var i samband med det ökade våldet. Studier har också funnit administreras testosteron att öka verbal aggression och ilska i vissa deltagare.

Testo är signifikant korrelerad med aggression och konkurrensbeteende och direkt underlättas av den senare. Det finns två teorier om rollen av testo i aggressivitet och konkurrens. Den första är utmaningen hypotes som säger att testo skulle öka under puberteten och därigenom underlätta reproduktiv och konkurrensbegränsande beteende som skulle omfatta aggression. Det är alltså utmaning konkurrensen bland män av arten som underlättar aggression och våld. Studier utförda har funnit direkt samband mellan testosteron och dominans särskilt bland de mest våldsamma brottslingar i fängelse som hade de högsta testosteronnivåer.

Samma forskning fann också fäder (de utanför konkurrenskraftiga miljöer) hade de lägsta testosteronnivåer jämfört med andra män. Den andra teorin är liknande och är känd som ”evolutionär neuroandrogenic (ENA) teorin av manlig aggression”. Testo och andra androgener har utvecklats till masculinize en hjärna för att vara konkurrenskraftiga även till den grad att riskera skador på personen och andra. Genom att göra så, individer med masculinized hjärnor som ett resultat av prenatal och vuxenlivet testosteron och androgener öka deras resurs förvärva förmåga för att överleva, attrahera och kopulera med kompisar så mycket som möjligt.

Den maskulinisering av hjärnan är inte bara förmedlas av testosteronnivåer i vuxenstadiet, men även Testosteron exponering i livmodern som ett foster. Högre prenatal testosteron indikeras av en låg siffra förhållande liksom vuxna testosteronnivåer ökad risk för regelbrott eller aggression bland manliga spelare i en fotbollsmatch. Studier har också funnit högre prenatal testo eller lägre siffra förhållande kan korreleras med högre aggressivitet hos män.

Ökningen av testosteronnivåer under konkurrens förutspådde aggression hos män men inte hos kvinnor. Ämnen som interagerat med handeldvapen och en experimentell spel visade stigande testo och aggression. Naturligt urval kan ha utvecklats män att vara mer känsliga för konkurrens och status utmaning situationer och att de samverkande roller testo är viktig ingrediens för aggressivt beteende i dessa situationer.

Testo producerar aggression genom att aktivera subkortikala områden i hjärnan, vilket också kan inhiberas eller undertryckas genom sociala normer eller familjära situationer samtidigt manifesterar sig i olika intensiteter och sätt genom tankar, ilska, verbal aggression, konkurrens, dominans och till fysiskt våld. Testosteron förmedlar attraktion till grymma och våldsamma signaler hos män genom att främja utökad visning av våldsamma stimuli.

Testo specifik strukturell hjärn egenskap kan förutsäga aggressivt beteende hos individer. Estradiol är känt för att korrelera med aggression hos hanmöss. Dessutom omvandlingen av testosteron till estradiol reglerar man aggression i sparvar under häckningssäsong. Råttor som fick anabola steroider som ökar testo var också mer fysiskt aggressiva mot provokation som ett resultat av ”hot känslighet”.

 

Hjärnans påverkan av testosteronet i kroppen

Hjärnan påverkas också av denna könsdifferentiering, enzymet aromatas omvandlar testo till östradiol som är ansvarig för maskulinisering av hjärnan hos hanmöss. Hos människa, maskulinisering av fostrets hjärna visas genom observation av kön företräde hos patienter med medfödda sjukdomar androgen formation eller androgen receptor funktion vara att i samband med funktionella androgenreceptorer.

Det finns några skillnader mellan en manlig och kvinnlig hjärna (möjligen ett resultat av olika testosteronnivåer), en av dem är storleken. Den manliga mänskliga hjärnan är, i genomsnitt, större Män befanns ha en total myeliniserade fiberlängd av 176.000 km vid en ålder av 20, medan kvinnor den totala längden var 149.000 km (15% mindre ung.).

Inga omedelbara kortsiktiga effekter på humör eller beteende genom tillförsel av supraphysiologic doser av testo under 10 veckor på 43 friska män. En korrelation mellan testosteron och risktolerans i yrkesval bland kvinnor. Uppmärksamhet, minne och spatial förmåga är viktiga kognitiva funktioner påverkas av testo hos människor.

Preliminära bevis tyder på att låga testosteronnivåer kan vara en riskfaktor för försämring av kognitiva funktioner och eventuellt för demens av Alzheimer-typ, ett viktigt argument i livsförlängning medicin för användning av testosteron i anti -aging terapier. En stor del av litteraturen, men föreslår en krökt eller kvadratisk relation mellan fysisk prestation och cirkulerande testosteron, där både hypo- och hyper (deficient- och alltför stora sekretion) av cirkulerande androgener har negativa effekter på kognition.

 

Biosyntesen

Liksom andra steroidhormoner är testo härledd från kolesterol (se figur). Det första steget i biosyntesen involverar den oxidativa klyvningen av sidokedjan av kolesterol kolesterol-sidokedjan klyvningsenzym (P450scc, CYP11A1), en mitokondriell cytokrom P450 oxidas med förlusten av sex kolatomer för att ge pregnenolon.

I nästa steg, är två ytterligare kolatomer avlägsnas av CYP17A1 (17α-hydroxylas / 17,20-lyas) enzym i det endoplasmatiska nätverket för att ge en mängd olika C19 steroider. Dessutom är den 3β-hydroxylgruppen oxideras av 3β-hydroxisteroid-dehydrogenas för framställning av androstendion. I den slutliga och hastighetsbegränsande steget, är C17 ketogruppen androstendion minskas med 17β-hydroxisteroiddehydrogenas för att ge testosteron.

De största mängderna av testo (> 95%) produceras av testiklarna hos män, medan binjurarna svarar för merparten av återstoden. Testosteron är också syntetiseras i mycket mindre totala mängder hos kvinnor från binjurarna, thecal celler i äggstockarna, och under graviditet, genom moderkakan. I testiklarna är testosteron som produceras av Leydig-celler.

De manliga generativa körtlar innehåller också Sertoliceller, som kräver testosteron för spermatogenes. Liksom de flesta hormoner, är testosteron tillföres till målvävnader i blodet där mycket av det är bundet transporteras till ett specifikt plasmaprotein, könshormonbindande globulin (SHBG).

Förordning testo

Hypotalamus-hypofys-testikel axeln Hos män är testo syntetiseras primärt i Leydigceller. Antalet Leydig-celler i sin tur regleras av luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH). Dessutom är mängden av testosteron som produceras av existerande Leydig celler under kontroll av LH, som reglerar expressionen av 17β-hydroxisteroiddehydrogenas.

Mängden testosteron syntetiseras regleras av hypotalamus-hypofys-testikel axeln (se bilden till höger). När testosteronnivåerna är låga, är gonadotropinfrisättande hormon (GnRH) släpptes av hypothalamus, som i sin tur stimulerar hypofysen att frigöra FSH och LH.

Dessa två sistnämnda hormoner stimulerar testiklarna att syntetisera testo. Slutligen, för att öka nivåerna av testosteron genom en negativ återkopplingsslinga verkar på hypotalamus och hypofysen hämmar frisättningen av GnRH och FSH / LH, respektive. Faktorer som påverkar testosteronnivåerna kan vara: Ålder Testosteronnivåer gradvis minska som män ålder. Denna effekt är ibland kallas andropause eller sent debuterande hypogonadism.

Träning Styrketräning ökar testosteronnivåerna, men i äldre män, denna ökning kan undvikas genom testosteron träning starka mänproteinintag. Uthållighetsträning hos män kan leda till lägre testosteronnivåer. näringsämnen A-vitaminbrist kan leda till suboptimala plasmatestosteronnivåer.

 

Den secosteroid vitamin D i nivåer av 400-1000 IU / d (10-25 mikrogram / d) höjer testosteronnivåer. Zinkbrist sänker testosteronnivåer men över tillskott har någon effekt på serum testo. Viktminskning Minskning i vikt kan resultera i en ökning av testosteronnivåer. Fettceller syntetisera enzymet aromatas, som omvandlar testosteron, det manliga könshormonet, i östradiol, det kvinnliga könshormonet.

Men ingen tydlig association mellan index och testosteron Body Mass nivåer har visat sig. Diverse Sömn: (REM-sömn) ökar nattliga testosteronnivåer. Beteende: Dominans utmaningar kan, i vissa fall, stimulera till ökad testosteron frisättning hos män. Droger.

 

Naturliga eller konstgjorda antiandrogener inklusive mint te minska testosteronnivåer. Lakrits kan minska produktionen av testosteron och denna effekt är högre hos kvinnor. Distribution [redigera] I plasma är 98% av testosteron bundet till protein, med 65% bundet till könshormonbindande globulin (SHBG) och 33% bundet svagt till albumin. Plasma nivå av testo i kroppen (fri eller bunden). 10,4-24,3 nmol / L) hos vuxna män [behövd stämning] Hos kvinnor: 30-70 ng / dl.

 

Testosteronmetabolismen

Både testosteron och 5α-DHT metaboliseras huvudsakligen i levern. Cirka 50% av testosteron metaboliseras via konjugering till testo glukuronid och i mindre utsträckning testosteron sulfat genom glukuronosyltransferaser och sulfotransferaser, respektive.

En ytterligare 40% av testosteron metaboliseras i lika delar i 17-ketosteroider androsteron och etiocholanolone via de kombinerade åtgärder 5α- och 5β-reduktaser, 3α-hydroxisteroiddehydrogenas, och 17β-HSD, i nämnd ordning. Androsteron och etiocholanolone därefter glukuronideras och i mindre utsträckning sulfaterad på liknande sätt som testosteron. Konjugaten av testo och dess lever metaboliter frisätts från levern i omlopp och utsöndras i urinen och gallan.

Endast en liten del (2%) av testosteron utsöndras oförändrad i urinen. I den hepatiska 17-ketosteroid reaktionsvägen av testo-metabolism, är testosteron omvandlas i levern av 5α-reduktas och 5β-reduktas till 5α-DHT och den inaktiva 5β-DHT, respektive. Då, 5α-DHT och 5β-DHT omvandlas av 3α-HSD i 3α, 5α-androstandiol och 3α, 5β-androstandiol, respektive.

Därefter 3α, 5α-androstandiol och 3α, 5β-androstandiol omvandlas av 17β-HSD i androsteron och etiocholanolone, som följs av deras konjugering och utsöndring. 3β, 5α-androstanediol och 3β kan 5β-androstanediol också bildas i denna väg när 5α-DHT och 5β-DHT påverkas av 3β-HSD i stället för 3α-HSD, respektive, och de kan sedan omvandlas till epiandrosterone och epietiocholanolone, respektive.

En liten del av omkring 3% av testosteron är reversibelt omvandlas i levern till androstendion genom 17β-HSD. Förutom konjugation och 17-ketosteroid vägen, kan testosteron också hydroxyleras och oxideras i levern av cytokrom P450-enzymer, inklusive CYP3A4, CYP3A5, CYP2C9, CYP2C19 och CYP2D6. 6β-hydroxylering och i mindre utsträckning 16β-hydroxylering är de stora omvandlingar. Den 6β-hydroxylering av testosteron i huvudsak katalyseras av CYP3A4 och i mindre utsträckning CYP3A5 och är ansvarig för 75 till 80% av cytokrom P450-medierad testo metabolism.

Förutom 6p och 16β-hydroxytestosterone, 1β-, 2α / β-, 11β- och 15β-hydroxytestosterone bildas också som mindre metaboliter. Vissa cytokrom P450 enzymer, såsom CYP2C9 och CYP2C19 kan också oxidera testo vid C17 position för att bilda androstendion. Läs här!

Två av de omedelbara metaboliterna av testo, 5α-DHT och estradiol, är biologiskt viktiga och kan bildas både i levern och i extrahepatiska vävnader. Cirka 5-7% av testo omvandlas av 5α-reduktas i 5α-DHT, med cirkulerande nivåer av 5α-DHT ca 10% av de av testosteron, och cirka 0,3% av testo omvandlas till östradiol av aromatas. 5α-reduktas uttrycks starkt i de manliga reproduktionsorganen (inklusive prostatakörteln, sädesblåsorna och bitestiklar), hud, hårsäckar, och hjärna och aromatas starkt uttryckt i fettvävnad, ben, och hjärna.

Så mycket som 90% av testosteron omvandlas till 5α-DHT i så kallade androgena vävnader med hög 5α-reduktas uttryck, och på grund av flerfaldigt större potens av 5α-DHT som en AR-agonist i förhållande till testo, det har uppskattats att effekterna av testo potentieras 2- till 3-faldig i sådana vävnader.

 

Verkningsmekanism

Effekterna av testo hos människor och andra ryggradsdjur inträffa genom flera olika mekanismer:. Genom aktivering av androgenreceptorn (direkt eller som DHT), och genom omvandling till östradiol och aktivering av vissa östrogenreceptorer Androgener såsom testosteron har också befunnits binda till och aktivera membranandrogenreceptorer.

Fritt testosteron (T) transporteras in i cytoplasman av mål-vävnadsceller, där det kan binda till androgenreceptorn, eller kan reduceras till 5a-dihydrotestosteron (DHT) genom det cytoplasmatiska enzymet 5α-reduktas. DHT binder till samma androgenreceptorn ännu starkare än testosteron, så att dess androgena styrka är ca 5 gånger så stor som T.  T-receptor eller DHT-receptorkomplexet genomgår en strukturell förändring som gör det möjligt att flytta in i cellkärnan och binder direkt till specifika nukleotidsekvenser i kromosomalt DNA.

De områden av bindning kallas hormonsvarselement (HRES), och påverka transkriptionell aktivitet av vissa gener, som producerar de androgena effekter. Androgenreceptorer förekommer i många olika ryggradsdjur kroppen systemets vävnader, och både män och kvinnor reagerar på samma sätt som liknande nivåer. Kraftigt olika mängder av testosteron före födseln, i puberteten, och under hela livet står för en del av biologiska skillnader mellan män och kvinnor.

Ben och hjärnan är två viktiga vävnader hos människor där den primära effekten av testosteron är genom aromatisering till estradiol. I benen, accelererar estradiol benbildning av brosk i ben, vilket leder till nedläggning av epifyser och ingående av tillväxt. I det centrala nervsystemet, är testosteron aromatiserade till estradiol. Estradiol snarare än testosteron tjänstgör som den viktigaste återkopplingssignal till hypothalamus (speciellt påverkar LH-sekretion).

 

I många däggdjur, prenatal eller perinatal ”maskulinisering” av sexuellt dimorfa områden i hjärnan genom östradiol härrör från testosteron program senare manliga sexuella beteende.

 

Medicinskt testosteron och dess användningsområden

Testosteron användes som ett läkemedel för behandling av män med för lite eller inget naturligt T produktion och vissa former av bröstcancer. Detta kallas hormonersättningsterapi (HRT) eller testosteron substitutionsterapi (TRT), som upprätthåller serumtestosteronnivåer i det normala intervallet. Nedgång av testosteronproduktion med åldern har lett till intresse för androgenersättningsterapi.

Det är oklart om användningen av testosteron för låga nivåer på grund av åldrandet är positiva eller negativa. T ingår i Världshälsoorganisationens lista över basläkemedel, som är de viktigaste läkemedel som behövs i ett grundläggande hälso- och sjukvårdssystem. Det finns som ett generiskt läkemedel. Priset beror på vilken form av T som används. Kan den administreras som en kräm eller transdermal lapp som appliceras på huden, genom injektion i en muskel, som en tablett som placeras i kinden, eller genom intag.

Vanliga biverkningar från testosteron medicinering inkluderar akne, svullnad, och bröstförstoring hos män. Allvarliga biverkningar kan omfatta levertoxicitet, hjärtsjukdomar, och beteendeförändringar. Kvinnor och barn som utsätts kan utveckla virilization. Det rekommenderas att individer med prostatacancer inte använda medicinen. Det kan orsaka skada om de används under graviditet eller amning.

 

Andra djur

Testosteron har observerats i de flesta ryggradsdjur. Testosteron och den klassiska kärnandrogenreceptorn först dök upp i gnathostomes (käkförsedda ryggradsdjur). Agnathans (jawless ryggradsdjur) såsom nejonöga inte producerar T utan istället använda 4-androstendion som ett manligt könshormon. Fisk gör en något annorlunda form som kallas 11-ketotestosterone. Dess motsvarighet i insekter är ekdyson. Förekomsten av dessa allestädes närvarande steroider i ett brett spektrum av djur tyder på att könshormoner har en gammal evolutionära historia.

 

Historia

Leopold Ruzicka En testikel åtgärder var kopplad till cirkulerande blodfraktioner – nu uppfattas som en familj av androgena hormoner -. I början av arbetet med kastrering och testikel transplantation hos fjäderfän av Arnold Adolph Berthold (1803-1861) Forskning om effekten av testosteron fick ett kort uppsving i 1889, när Harvardprofessorn Charles Édouard Brown-Séquard (1817-1894), sedan i Paris, själv subkutant en ”föryngrande elixir” bestående av ett extrakt av hund och guinea gris testikel. Han rapporterade i The Lancet att hans kraft och känsla av välbefinnande markant återställdes men effekterna var övergående, och Brown-Séquard hopp för föreningen grusades.

Lidande löje av hans kollegor, övergav han sitt arbete på de mekanismer och effekter av androgener hos människor. 1927, University of Chicago professor i Fysiologiska kemi, Fred Koch, etablerade enkel tillgång till en stor källa till testiklarna nötkreatur – Chicago stockyards – och rekryterade studenter är villiga att uthärda det tråkiga arbetet med att utvinna sina isolat. Det året Koch och hans elev, Lemuel McGee, som härrör 20 mg av ett ämne från en leverans av 40 pounds av testiklar nötkreatur som, när de administreras till kastrerade tuppar, grisar och råttor, remasculinized dem.

Den grupp av Ernst Laqueur vid universitetet i Amsterdam renat T från testiklarna nötkreatur på ett liknande sätt i 1934, men isolering av hormonet från djurvävnader i mängder som tillåter seriös studie på människa var inte möjligt förrän tre europeiska läkemedelsjättar-Schering (Berlin, Tyskland), Organon (Oss, Nederländerna) och Ciba (Basel, Schweiz) -began fullskaliga steroid forsknings- och utvecklingsprogram på 1930-talet.

Organon gruppen i Nederländerna var de första att isolera hormonet, som identifierats i en maj 1935 papper ”på Crystalline manligt hormon från testiklar (testosteron)”.

De namngav hormonet testosteron, från stjälkar av testikel och sterol, och suffixet keton. Strukturen utarbetades av Schering Adolf Butenandt vid Chemisches Institut för tekniska universitetet i Gdansk. Kemisk syntes av testosteron från kolesterol uppnåddes i augusti samma år av Butenandt och Hanisch. Bara en vecka senare, Ciba-gruppen i Zürich, Leopold Ruzicka (1887-1976) och A. Wettstein, publicerade sin syntes av testosteron. Dessa oberoende partiella synteser av testosteron från en kolesterol bas tjänade både Butenandt och Ruzicka leden 1939 Nobelpriset i kemi.

T identifierades som 17β-hydroxiandrost-4-en-3-on (C19H28O2), en fast polycyklisk alkohol med en hydroxylgrupp vid 17. Kolatomen.

Detta gjorde det också uppenbart att ytterligare modifieringar på den syntetiserade testosteron kan göras, det vill säga, förestring och alkylering. Den partiella syntes på 1930-talet av riklig, potenta testosteronestrar tillät karakterisering av hormon effekter, så att Kochakian och Murlin (1936) kunde visa att testosteron höjt kvävereningen (en mekanism av central betydelse för anabolism) i hunden, varefter allan Kenyon grupp kunde visa både anabola och androgena effekter av testosteronpropionat i eunuchoidal män, pojkar och kvinnor. Perioden i början av 1930-talet till 1950-talet har kallats ”The Golden Age of Steroid Chemistry”, och arbete under denna period utvecklats snabbt. Forskning inom detta guldålder visat att detta nyligen syntetiserade förening-testosteron-eller snarare familj av föreningar (för många derivat utvecklades 1940-1960), var en potent multiplikator på muskler, styrka och välbefinnande.