Vad är testosteron?

Testosteron är det manliga könshormonet som ansvarar för utvecklingen av fortplantningsfunktionen hos alla män. Det är en av hormonerna som avses som androgener, som också är kända för som anabola steroider. Såsom ett steroidhormon, är ”testeron” som många kallar det härledd från kolesterol och strukturen av detta hormon är likartad hos alla däggdjur, reptiler. Här kommer vi gå igenom vad du bör veta, men även hur du naturligt ökar dina nivåer. Vi rekommenderar tillskottet nedan.

T8 – rekommenderat kosttillskott andra året i rad!

Kosttillskottet som tog Sverige med storm! Gör som andra svenska män och prova du med!

t8 kostillskott

Få första 2 månaderna och betala bara för hälften via testosterontillskott.se!

Endast 174 kr (ord. pris 348 kr)

Diskret förpackning. Gratis fraktt!

BESTÄLL NU - 50% rabatt!

Betyg: blå stjärnastjärna som är blåen blåstjärnablåa stjärnorstjärna som är halvblå

Läs vår recension om T8!

bra produkt

T8 ursprungsland är Norge. Vitamail är företaget bakom produkten, deras kundservice har vunnit ”bäst i test” fyra gånger. Att handla produkter av Vitamail är ett tryggt val för din hälsa, vilket vi på Testosterontillskott.se ser som väldigt viktigt och bra!

T8 hjälper kroppen!

 • Frigör bundet testosteron i kroppen. Frigöra bundet testosteron i
  kroppen
 • Förbereder utvecklingen av muskelmassan och upprätthåller
  förbränningen.
 • Innehåller 8 väldokumenterade ingredienser som hjälper kroppen
  att upprätthålla normala testosteronvärden samt normal
  muskelfunktion.
 • Reducerar trötthet och utmattning.
 • Ökar din sexuella prestation.
Bockhornsklöver
 • Hjälper att frigöra bundet testosteron
 • Hjälper muskelmassans utveckling
 • Upprätthåller glukosomsättning/förbränning
Zink
 • Hjälper kroppen behålla normala testosteronvärden
 • Hjälper även kroppen att behålla en normal fertilitet
Vitamin B6
 • Minskar din utmattning och trötthet
Magnesium
 • Upprätthåller en en normal muskelfunktion
 • Upprätthåller energiomsättningen

Ett mycket populärt tillskott av endast naturliga ingredienser, den unika formeln har gjort T8 till en oslagbar vinnare bland så väl styrketräningsutövare, hälsocoacher samt för den vardagliga mannens välmående. Köp tillskottet via oss och få 50% i rabatt!


låg eller brist på testosteron

 

Testosteron och funktionerna

Hos män är det här hormonet det som krävs för utveckling av det manliga könsorgan såsom penis och testiklar. Hormonet gynnar också utvecklingen av sexuella manliga egenskaper under puberteten som röstfördjupning och tillväxten av bröst och könshår.

Testosteron spelar en viktig roll för att upprätthålla bland annat:

 • Sexlust
 • Spermieproduktion
 • Muskelstyrka
 • Benmassa.

En hälsosam nivå av hormonet är också skyddande mot benrelaterade sjukdomar såsom osteoporos.

Eftersom testosteron krävs för så många kroppsfunktioner, anses det vara en allmän främjare av hälsa och välbefinnande och har beskrivits av ”National Institutes of Health” som den viktigaste hormonet hos män.

Hormonet är också viktigt för att upprätthålla benstyrka och muskelmassa hos kvinnor, samt bidra till totala välbefinnande och energinivåer. Detta hormon spelar en nyckelroll i en kvinnas sexlust och ansvarar för att bättra sexuell njutning under samlag. Dock är nivåerna av hormonet som produceras av kvinnor fortfarande mellan tio och gånger mindre än den mängd som produceras av män.

 

Utsöndring

Hos män utsöndras det från testiklarna, därav uttrycket ”testosteron”. Hormonet produceras också i små mängder av binjuren. Produktion av detta hormon styrs av hypotalamus och hypofysen i hjärnan. Hypofysen emot instruktioner från hypotalamus på hur mycket hormonet behöver producera och skickar informationen till testiklarna via kemikalier och hormoner som cirkulerar i blodet.

Hos kvinnor är hälften av hormonet producerad av äggstockarna och binjurarna. Återstoden framställs genom konvertering av adrenala androgener i andra delar av kroppen.

 

Sjunkande nivåer

Nivåerna når sin topp under tonåren och tidig vuxen ålder och börja sjunka efter 30 års ålder. Detta kan leda till en progressiv nedgång i fysisk energi och libido som en man åldrar. Den nivå av hormonet tros minska med cirka 1% varje år efter en man har nått 30 års ålder.

Men hos äldre män är det viktigt att fastställa om någon nedgång i välbefinnande eller funktion beror på en normal åldersrelaterade nedgången i hormonet eller om symptomen orsakas av en onormalt låg nivå av hormonet, enligt ett tillstånd kallas hypogonadism .

 

Lågt nivå och testosteronbrist

Hos män med hypogonadism, är det låga nivåer som produceras på grund av ett problem i testiklarna eller hypofysen. Nivåerna av detta hormon fluktuerar vilt och varierar även beroende på vilken tid på dagen. Men i allmänhet brukar läkarna bestämma sig för att behandla en patient för testosteronbrist om blodtestosteronnivån ligger under 300 ng / dL och följande symtom är närvarande.

manliga kroppen

 • Minskad libido
 • Minskat antal spermier
 • Värmevallningar
 • Ökad storlek på brösten
 • Impotens eller erektil dysfunktion
 • Mindre testiklar
 • Minskad muskelmassa
 • Håravfall
 • Ökad risk för benfraktur

 

Medicinsk ersättningsterapi eller testosteron tillskott

Ersättningsterapi kan bidra att bättra några av symptomen på hypogonadism och kan förskrivas i form av injektioner, plåster, geler eller pellets. Då många av dessa läkemedel är receptbelagda rekommenderar vi att du främst provar ett naturligt tillskott som kan hjälpa din kropp att producera mer testosteron, det är säkrare och receptfritt!

Läs mer om testosterontillskott på första sidan!

 

Medicinskt bruk

För en del män är idén om ren ersättningsbehandling ett lockande alternativ. Effekter såsom ökad muskelstyrka, förbättrat minne, bättre koncentration, en ökning i libido och ökade energinivåer kan göra detta läkemedel verka som en mirakelkur. Det är dock oklart huruvida denna terapi kan erbjuda alla hälsofördelar för män som bara har en normal åldersrelaterad nedgång i hormonet. Fåtal stora studier har undersökt effekterna av denna terapi hos män som har en hälsosam nivå av hormonet och några mindre studier som har genomförts avslöjar motstridiga resultat.

Dessutom är användningen av läkemedel i samband med flera risker och män uppmanas att noga överväga riskerna med att ta denna medicin innan beslut fattas.

Några av de risker som är förknippade med denna terapi är att beskriva nedan.

 • Hjärtattack
 • Stimulering av prostatahyperplasi
 • Tillväxt av befintliga prostatacancer
 • Acne och andra hudreaktioner
 • Sömnapné
 • Förstorade bröst
 • Minskad spermieproduktion
 • Minskade testiklar
 • Trombos

mannen

 

 

För höga värden hos kvinnor

Hos kvinnor kan en hög nivå av hormonet leda till oregelbundna menstruationer, akne, djupare röst och ett överskott och en tillväxt av kroppshår. En hög nivå av hormonet, som även det finns hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom, ett tillstånd som kan orsaka infertilitet.

Handlingsmekanism

testosteron antingen aktiverar androgenreceptorer i sin oförändrade form eller får omvandlas till 5a-dihydrotestosteron (DHT) av enzymet 5α-reduktas och därefter binder till androgenreceptorer. En gång bundna, de receptorhormon komplexa rör sig in i cellkärnan och binder till specifika gener sekvenser på cellulär DNA kallas hormonsvarselement. Detta modifierar DNA-transkription och syntes av olika proteiner, vilket ger upphov till de androgenergic effekterna som utövas av hormonet.

Hormonet kan också omvandlas till det kvinnliga könshormonet estradiol, den viktigaste östrogen i kvinnliga reproduktiva utveckling och benhälsa.

Åtgärder som det finns

Hormonet spelar en viktig roll i tillväxten och utvecklingen av de manliga könsorganen såsom testiklar och prostata.

2 specifika effekter är:

 1. Anabola effekter – Hormonet är det primära anabola steroiden. Det främjar en ökning är muskelmassa och styrka. testosteron är också ansvarig för den massa, densitet och hållfasthet av ben. Hos män ökar en åldersrelaterad nedgång i hormonet risken för benrelaterade sjukdomar, såsom osteoporos.
 2. Androgenergic effekter – Tillväxten av primära sexuella egenskaper såsom penis och testiklar förmedlas av hormonet både medan barnet är i livmodern och under puberteten.

Sekundära sexuella egenskaper som förmedlas av hormonet innefattar djupare röst och tillväxt av ansikts-, armhåla, bröst och könshår.

man med testeron

Hur åldern påverkar mannen och testosteron

Effekterna varierar beroende på ålder. Några av de åldersrelaterade effekterna av är:

Under graviditet

Under den 7: e till 12: e graviditetsveckan bildar fostret könskörtlarna och pungen och penis utvecklas. De primära effekterna på tillväxten av dessa fortplantningsorgan är utövas av DHT snarare än den oförändrade form av hormonet.

Under barndomen

De nivåer av hormonet fortsatt hög under de första månaderna i livet, innan den minskade till prepubertala blodnivåer med 4 till 6 månader.

Närmar sig puberteten

Som barn närmar sig puberteten, producerar hormonet flera utvecklings egenskaper både pojkar och flickor som kroppslukt, akne och en spurt i bentillväxt som förlänger benen och ger höjd.

Under puberteten

Under puberteten, en ökning av nivåer hos pojkar orsakar förstoring av de reproduktiva organen, såsom penis och testiklar, ökad libido, ökad frekvens av erektion, och tillväxten av ansikts-, bröst, bröstvårtan och könshår. Vissa förfallande pojkar kan uppleva en förlust av hår på hårbotten, kallas alopeci.

Fetthalten under huden minskar också, medan muskelmassan ökar, liksom höjd och bröstkorgen storlek. Rösten fördjupar också och käkar, haka och näsa börjar ta på en mer vuxen utseende. Struphuvudet i halsen blir också mer framträdande.

Under vuxenlivet

Hormonet bibehåller manlig fertilitet, libido, mentala och fysiska energinivåer, muskelstyrka, allmänt välbefinnande och förhindrar depression och trötthet. Det finns mer att läsa här.