Symtom på låg progesteron

Progesteron är ett hormon som vanligtvis förknippas med kvinnor. Det är dock viktigt i båda könen. Hos män är det främst produceras av testiklarna och krävs för sådana vitala kroppsfunktioner såsom utveckling av bentäthet och reglerar blodsockernivåer. Hos män är progesteron omvandlas till testosteron. När en man har låg progesteron nivåer hans testosteronnivåer kommer också att vara låg. Det finns flera symptom att vara medveten om, om du misstänker att din progesteron nivåer är låga.

kroppsfunktioner och progesteron

Frakturer

Män med låga progesteronnivåer kan vara mer benägna att frakturer på grund av minskad bentäthet som kan leda till osteoporos. Män över 50 år löper större risk att utveckla benskörhet, som drabbar mer än 2 miljoner män i USA. Låga progesteronnivåer hos män är en av orsakerna till låg bentäthet.

Minskad libido av lågt testosteron

Minskad libido eller förlust av sexlust är ett vanligt symptom på låg progesteron hos män. Detta kan leda till förlust av intresse eller önskan om sexuell aktivitet. En annan funktion i minskad libido är erektil dysfunktion av lågt testosteron. Detta sker när en man har svårt att uppnå eller upprätthålla en erektion. En man upplever minskad libido kan också ha nedstämdhet, ökad stress eller depression.

Depression

Vanliga symptom på depression inkluderar nedstämdhet och förlust av intresse för dagliga aktiviteter som du använde för att njuta av. Du kan också uppleva tidigt uppvaknande på morgonen. Detta händer när du vaknar på de tidiga morgontimmarna, vanligtvis tre eller 4:00 och inte kan somna. Mer allvarliga symtom på depression inkluderar tankar om självskador eller självmord.

Kroppsfett

En av funktionerna av progesteron är att skydda kroppen mot höga nivåer av östrogen. Låg progesteron nivåer skapar en hormonell obalans som leder till östrogen dominans. Det är när kroppen producerar mer östrogen än den behöver. Symtom på östrogendominans hos män inkluderar en ökning av bukfetma och utveckling av fettvävnad i bröstet. Det kan finnas en minskning av ansiktshår och låga nivåer av energi som leder till utmattning och trötthet. En man med låga progesteronnivåer och östrogen dominans kan märka en ökning i frekvensen av urinering och kan också ha en ökad risk att utveckla ett hjärtfel.

Fördelar med progesteron för Män

Progesteron är en av de viktigaste hormoner som påverkar en kvinnas menstruationscykel. Detta hormon spelar också en mindre, men ändå viktig roll i män hälsa, särskilt under åldrandet. Även om ämnet är kontroversiellt och inte alla läkare tror på hormonersättningsterapi för män, andra läkare notera fördelar alltifrån blodsockerreglering reduktion cancerrisk. Var noga med att se en läkare om du tror att din progesteron nivåer är låga.

Hjälper Ease Depression

Komplettera med progesteron kan hjälpa till med att lätta depression hos män, enligt Dr Michael E. Platt, i sin bok, ”The Miracle av Bio-Identiska hormoner.” Detta beror på att progesteron effekter signalsubstanser i hjärnan, särskilt stämningshöjande dopamin. Det hjälper också med produktion av serotonin, som hjälper till att reglera humör och lindra ångest. Platt rekommenderar användning krämen form istället för oral progesteron så det är i stånd att kringgå levern.

Minska Symtom på Andropause

Män upplever en liknande hormonella förändringar senare i livet som kallas ”andropause” mindre diskuteras än klimakteriet. Sänkt progesteron och testosteronnivåerna är relaterade till andropause, vilket inkluderar biverkningar såsom irritabilitet, trötthet, ångest, sömnlöshet och en förstorad prostata, enligt Dr Michelle Tonkin och nutritionist Melissa Tonkin i sin bok, ”Det är nyckeln: låsa upp dörren till hälsa och frihet på alla områden i ditt liv.” Ökad progesteron och testosteron och minska östrogennivåerna kan hjälpa till att lindra dessa symptom.

Reglerar blodsockret för att öka testosteron

En annan fördel med progesteron för män är att det hjälper till att reglera blodsockernivåer och öka testosteron, vilket minskar risken för diabetes. Dr. Platt konstaterar i sin bok, ”Natural hormonbehandling för män, kvinnor och barn”, som låg progesteron kan bidra till hyperinsulinemi, en överdriven nivå av insulin som cirkulerar genom blodomloppet. Detta kan leda till fetma och fetmarelaterade komplikationer. Testosteron är ofta låg, tillsammans med progesteron, i denna situation, därmed se till att din läkare testar alla hormonnivåer.

Kan förebygga prostatacancer

Dr. Platt tror att om man tar progesteron efter 50 års ålder kan hjälpa män förebygga prostatacancer, men detta är oprövad. Han noterar att som män blir äldre, deras progesteron minskar medan deras östrogennivåer ökar, vilket sammanfaller med den tid i livet som prostatacancer blir en risk. Dessutom sänks progesteronnivåer hos kvinnor kopplade till ökad risk för flera cancerformer, bland annat bröstcancer. Detta kan vara samma mål för cancer som är specifika för män.