Sömnproblem

6697132255_c03c97f1a4

Svårt att somna? Vaknar du mitt i natten?

Du kan vara trött på dagen av för lite sömn, men om du ändå försöker sova bra utan att lyckas så kan fler orsaker ligga bakom ditt probelm.

En studie 2011 publicerad i Journal of American Medical Association (JAMA) rapporterade effekten av en vecka av sömnrestriktion hos friska, unga män.

(Tidigare studier har visat att gradvis minskning av sovtid är delvis ansvarig för lågt testosteron hos äldre män.)

Studier har också visat att sömnstörningar orsakade av sömnapné – en kronisk andningsstörning som inträffar under sömnen – är kopplat till testosteronbrist.

I JAMA studien, anmälde 10 män sig frivilligt att få sina testosteronnivåer kontrollerade under åtta nätter av sömnbegränsning. De fick bara fem timmars sömn per natt. Studien fann att deras dagtida testosteronnivåer minskade med 10 till 15 %! De lägsta testosteronnivåerna var på eftermiddagen och kvällen. Studien fann också en progressiv förlust av energi under veckan av sömnbrist.

Obstruktiv sömnapné är ett vanligt tillstånd där andningen blockeras under sömnen. Symptomen är sömnighet under dagen, högljudda snarkningar på natten, och korta perioder av frånvarande andning (apné). Sömnapné orsakar en onormal sömncykel och kan resultera i att man har svårt att somna eller vaknar på natten, just på grund av för låga testosteronvärden. Därmot har behandling av sömnapné visat sig få testosteronet att återvända till normala nivåer.

En studie som presenterades vid den amerikanska Urological möte i 2012 utvärderades 2,121 manliga brottsbekämpning för att se om det fanns ett samband mellan sömnapné och låg testosteron. Cirka 38 % av de män hade låg testosteron, och 43 % ansågs ha sömnapné.

Läs mer om testosteronbrist här!

Lämna ett svar