Sömn och sexuell hälsa

När det gäller att sova, kan testosteron vara något bortglömda hormonet. Vi vet en hel del om vikten av testosteron som det manliga könshormonet, dess roll i kroppen och effekterna av testosteron underskott, särskilt för män. Men det har varit relativt lite uppmärksamhet för effekterna av testosteron på sömn, för både män och kvinnor. En färsk genomgång av forskning syftar till att få lite välbehövlig uppmärksamhet åt den roll som testosteron spelar i sömnen.

sömn och testosteron

  • Effekterna av sömn (och brist på sömn) på testosteronnivåerna hos män och kvinnor.
  • Den roll som testosteron spelar i obstruktiv sömnapné och sömnstörd andning.
  • Förhållandet mellan testosteronnivåer och sexuell dysfunktion, och hur sömn kan påverka både.

 

Testosteronnivåer

Förändringar i testosteronnivåer förekommer naturligt under sömnen, både hos män och kvinnor. Testosteronnivåer stiga under sömnen och minska under vakna timmar. Forskning har visat att de högsta nivåerna av testosteron hända under REM-sömn, djup, reparativ sömn som förekommer oftast i slutet av den nattliga sömncykel. Sömnstörningar, inklusive avbruten sömn och brist på sömn, minskar mängden REM-sömn och kommer ofta att leda till låga testosteronnivåer. Och detta är viktigt för män och kvinnor.

Det finns starka bevis för ett samband mellan testosteron och sömnstörd andning, inklusive obstruktiv sömnapné. Studier har visat att låga testosteronnivåer förekommer ofta hos män med obstruktiv sömnapné. Män med obstruktiv sömnapné är också mer benägna att drabbas av komplikationer till deras sexuella funktion, däribland låg libido, erektil dysfunktion och impotens.

  • Män med erektil dysfunktion var mer än dubbelt så stor risk att få obstruktiv sömnapné som de utan erektil dysfunktion, enligt en studie. Denna studie visade också att ju mer allvarlig en mans erektil dysfunktion, desto mer troligt att han skulle också ha obstruktiv sömnapné.
  • En annan studie visade att män med obstruktiv sömnapné och erektil dysfunktion uppvisade också högt fragmenterad sömn som minskas eller elimineras sin REM-sömn.

Sömnproblem

Män är mer benägna än kvinnor att drabbas av sömnapné och sömnstörd andning – men det finns en utbredd uppfattning att sömnapné hos kvinnor fortfarande betydligt under-diagnosen – och testosteron brister kan spela en roll.

Vad betyder det för män som lider av sömnproblem eller problem med sexuell funktion? Det är dags att utforska sambandet mellan de två. Först och främst, killar, har du fått gå till doktorn. Att beslutet att konsultera en läkare är det första viktiga steget, en som tyvärr kan fortfarande vara svår för vissa män. Män som kämpar med frågor som rör sexuell funktion borde ha sömnen utvärderas av sin läkare. Den goda nyheten är att behandlingar för obstruktiv sömnapné – särskilt CPAP – är säkra och effektiva. I vissa fall kan hormonbehandling för tillstånd såsom erektil dysfunktion vara lämpligt, oberoende eller i samband med behandling för en sömnstörning.

Vilka konsekvenser för kvinnor med låga testosteronnivåer från brist på sömn? Kvinnor är särskilt utsatta för sömnproblem i samband med hormonförändringar och brister i hela sitt liv. Vi talar oftast om östrogen och progesteron, de primära hormonerna som är inblandade i menstruation. Men testosteron bör läggas till listan av hormonella faktorer att tänka på när man tänker på hormonrelaterade sömnproblem hos kvinnor.

 

Kvinnor och män!

Kvinnor, liksom män, är också sannolikt att hitta sina sexuella liv påverkats negativt av obstruktiv sömnapné. Flera studier har funnit starka samband mellan obstruktiv sömnapné och sexuell dysfunktion hos kvinnor. Som obstruktiv sömnapné blir värre, problem med sexuell funktion – inklusive känsla och lust – blir allvarligare, enligt denna forskning. Kvinnor är särskilt utsatta för un-diagnosen sömnproblem, bland annat sömnstörd andning. Kvinnor som upplever problem med sexuell funktion borde ha deras sömn utvärderas. Detta fungerar i båda riktningarna: Kvinnor som behandlas för sömnproblem – särskilt obstruktiv sömnapné – bör arbeta med sin läkare för att bedöma den potentiella effekten av deras sömnstörning på sin sexuella hälsa.

Vi vet att sömnbrist utgör en ökad risk för kardiovaskulära problem för kvinnor än för män. Det är bara möjligt att de resulterande lägre testosteronnivåer kan ha något att göra med detta. Testosteron har en skyddande effekt på hjärtat, vilket minskar inflammatoriska proteiner som kan orsaka skador på hjärtat.

Ju mer vi vet om hur testosteron tillskott påverkar sömn och sexuell hälsa hos män och kvinnor, desto bättre kliniker kunna hjälpa till att återställa friska funktion till två kritiska aspekter av våra liv.