Rex av Cordelia Fine översyn

Psykologen ger mer bevis för att ojämlikhet mellan könen i samhället är kultur inte naturligt

Cordelia Fine är en optimistisk författare. I sina två tidigare böcker populära neurovetenskap ( A egen vilja och vanföreställningar om kön ) inrättade psykologen ett rykte om exemplarisk klarhet i komplexa ämnen, tilltalande intelligens, feministisk princip – och under det hela, den livgivande tro att människor kan vara förbättras genom kunskap. Testosteron Rex börjar med ett citat från Chimamanda Ngozi Adichie s Vi bör alla feministersom etablerar Fine strategi perfekt ”Men förutom att vara arg, jag är också hoppfull, eftersom jag tror djupt i förmågan hos människor att göra och göra om sig för desto bättre.”

Testosteron Rex”, Fine mål, är namnet hon ger till ”den välbekanta och bra testosterontillskott, rimliga, genomgripande och kraftfull berättelse om kön och samhälle”, som anser att ojämlikhet mellan könen är naturligt, inte kulturellt. När allt kommer omkring gör testosteron män höga, håriga och djupt tonande; det gör en viss ytlig mening att föreställa sig den producerar även andra egenskaper som vi tänker på som manligt, såsom ledarskap, våld och kåthet. Till exempel, neuroforskare Simon Baron-Cohen (Alien till Fine s Ripley i tvisten om hjärnan sex) kallar hormonet ”att särskild testosteron tillskott”, och krediter med att framkalla alla typer av adaptiva egenskaper i dessa varelser turen att producera stora mängder av Det. T är kungen.

Detta är en förklaring som är verkligen en motivering. Om Baron-Cohen var korrekt att hormoner gör man eller kvinna, och vi är vad vi utsöndrar, då arbetet med att avsluta manliga dominansen skulle vara meningslöst i bästa och kanske rent av skadlig. Men detta är naturligtvis förutsätter att ”Testosteron Rex” är faktiskt testosterontillskott när som Fine hävdar compellingly, det är faktiskt fiction. Det är en kraftfull fiction som formar vårt samhälle och våra kroppar i djupgående sätt, ja – men det är fortfarande en fiktion, och en som inte på något sätt förtjänar att vara tronar i vår förståelse av oss själva.

Här är ett exempel Fina erbjudanden om testosteron Rex mangling testosterontillskott vårt sätt att tänka om sex. På 1940-talet, biolog Angus Bateman genomfört en serie experiment på bananflugor som tycktes visa slutgiltigt att konkurrensen mellan män för ”fertila kvinnliga fartyg” var den drivande kraften för utveckling. Hypotesen går ungefär så här: lägga ägg är en mer omfattande fysiska investeringar än att producera spermier. Därför, för att maximera reproduktions framgång, bör kvinnor vara selektiv och försiktig medan män bör vara promiskuös och konkurrenskraftig; Därför är kvinnor inhemska och monogama, medan män sköt bort både i det offentliga rummet och i så många sängar som möjligt.

kvinnor

Bateman

Det är elegant, det är intuitivt, och det är fel. Bateman experiment var påverkade av design och av hans oförklarlig uteslutning av data som, när de ingår i en färsk ny analys, faktiskt visade att män och kvinnor både producerat mer avkomma när de hade fler kompisar. Men det finns gränser för promiskuitet som en strategi: att ta hänsyn till kvinnlig fertilitet, har man större chans att bli påkörd av en meteor än far till 100 barn med 100 olika kvinnor på ett år. Den spelare som säger att det är i hans gener saknar en viktig del av historien.

Fine är en säker guide till vetenskapen, bygga upp komplexitet utan att offra klarhet. När hon är klar, någon kvardröjande förtroende att hormoner utövar en enkel dos-respons inflytande på vårt beteende är ordentligt gjort för. Istället arbetar testosteron i intim konsert med relationsproblem strukturer – ett slag mot sitt värdigt rykte som singularis, befaller ”manliga hormonet”. Även något så obestridligt binär som våra manliga och kvinnliga könsorgan har visat sig vara en del av ett komplext kultursystem. Som Fine säger ”Det är genitalier – och köns socialisering detta drar igång – som ger den mest uppenbara indirekta utvecklingssystemet väg genom vilket biologiskt kön påverkar mänskliga hjärnor”.

Med andra ord, är inte tillräckligt för att du i ditt samhälle version av en man eller en kvinna som man eller kvinna. Det finns ingen ”manliga hjärnan” eller ”kvinnliga hjärnan”. Men så fort din manlighet eller femaleness redovisas andra människor börjar behandla dig på ett sätt som bildar dig till en man eller en kvinna, med stöd av leksaker, böcker, förebilder och en miljon andra subtila knuffar. För att sedan låtsas, som historien av testosteron Rex gör att resultaten som lönegapet eller våldtäkt är oundvikliga manifestationer av vår natur är att i högsta grad missförstå vår art.

Vi kunde remake oss. Men vi har inte gjort det hittills, och det är svårt att inte undra om optimistisk rationalism är verkligen en tillräckligt stark recept mot förankrade intresse av att hålla kvinnor nere och män upp. Fine undrar samma som hon får sin slutsats: ”kanske det är dags att bli mindre artiga och mer störande; liksom första- och andra våg feminister”. Förutom att vara hoppfull, är Fine också arg. Vi bör alla vara arg. Testosteron Rex är en avslöja muller som borde inspirera ett vrål.

Testosteron Rex: Unmaking myter Våra köns Minds publiceras av ikon. För att beställa ett exemplar för £ 12,74 (RRP £ 14.99) gå till bookshop.theguardian.comeller ring 0330 333 6846. Fri brittiska p & p över £ 10, online order bara. Telefon beställningar min p & p på £ 1.99.