Onani: 5 saker du inte visste!

Experter talar om huruvida onani är säker, normal, eller kan leda till sexuell dysfunktion.

sex fun photo

Experter säger att nästan varje människa som kan onanera gör – och varför inte? Du behöver inte en expert för att berätta att solo sex känns bra, lindrar stress, och är ett fantastiskt sömn stöd. Men här är fem saker du kanske inte vet om onani:

1. Det finns inget sådant som ”onormal” masturbation.

Män undrar ofta om det finns något onormalt om hur de onanerar. Men experter är ovilliga att erbjuda särskilda definitioner av ”normal” och ”onormal”, påpekade att män visar stora variationer i både frekvens och teknik. ”Vi människor är alltför varierande för att upprätta en norm”, säger Betty Dodson, PhD, en New York-baserade sexolog och författare till sex för en. Varje människa onanerar på sitt eget sätt, säger Martha Cornog, författare till The Big Book of Onani, om han ”använder sina händer, gnids mot något, använder en sexleksak eller hushåll objekt, bär särskilda kläder, fantiserar, tittar på en bok eller magasin, försöker olika positioner, eller ser i en spegel.”

2. Onani är mycket säker – men inte helt säker.

Unlike sex with a partner, masturbation can’t give you a sexually transmitted disease. Nor will it subject you to the muscle strains, pokes in the eye, and awkward moments that can come with partner sex. But masturbation safety isn’t guaranteed. “Masturbation is just about the safest sex there is,” says Cornog. “But the laws of physics and biology don’t stop operating just because someone is masturbating.”

Frekvent eller alltför kraftig onani kan irritera huden på penis, eftersom den genomsnittliga killen vet alltför väl. Mindre känt är att vanligtvis onanerar sidan nedåt – till exempel genom att stack mot ett ark, kudde, eller ens en matta på testosteron golvet – kan skada urinröret på ett sådant sätt att urin lämnar penis inte i en ström, men i en svår -kontroll spray. Barbara Bartlik, MD, en psykiater och kön terapeut i New York City, säger att hon har sett framsidan nedåt masturbators med urinrörets trauma så allvarliga att de inte längre kunna använda en urinoar och måste kissa när du sitter.


I vissa extremt sällsynta fall kan både onani och partner sex orsaka penisfraktur. Detta smärtsamt tillstånd – faktiskt en reva i tunica albuginea, den vitaktiga vävnaden som omger penis s spongy lager – uppstår när en erigerad penis slår ett hårt föremål eller tvingas nedåt. En medicinsk nödsituation, ofta kräver det operation.

3. Solo sex kan överladda ditt sexliv – eller ventilationsluckorna det.

Av olika skäl kan solo sex vara en riktig välsignelse för sex med en partner. Det hjälper att lära män om deras egen sexuella respons – vad som känns bra för dem och vad som inte – så att de blir bättre på att förklara för sin partner precis hur de vill att beröras. Det hjälper män lär sig att känna igen ”ögonblick av oundviklighet” strax före orgasm och bidrar till att lära dem hur man kan undvika för tidig utlösning. Kanske mest betydande, det är en stor coping mekanism för någon människa vars partner är tillfälligt otillgänglig för sex – på grund av frånvaro eller sjukdom – eller har en sexualdrift som inte riktigt matcha sina egna (något kön terapeuter kallar en skillnad i frekvens preferens) .

Naturligtvis en del män blivit så besatt av solo sex att de börjar tappa intresset för att ha sex med sin partner. De resulterande sårade känslor och utanförskap en partner känns kan göra det svårt att upprätthålla relationen. Men experter är snabba att påpeka att onani är helt OK även för män i en engagerad relation. ”Vi kan inte förutsätta att bara för att en man onanerar att det finns ett problem med hans primära relation”, säger Bartlik.

4. Vissa former av onani kan leda till sexuell dysfunktion.

Experter varnar för att män som ofta stimulerar sig på ett sätt som inte simulerar sex med en partner – till exempel strök mycket snabbt eller med stort tryck eller friktion – kan utveckla efterbliven utlösning. Det är en typ av sexuell dysfunktion, där det är svårt eller omöjligt att klimax under samarbetar sex. ”Varje man upplever någon sexuell dysfunktion bör fråga sig om han onanerar på ett sätt som ger förnimmelser som skiljer sig från dem som han får från sin partner hand, mun, eller vagina”, säger Michael A. Perelman, PhD, klinisk docent i psykiatri, reproduktiv medicin och urologi vid Weill Cornell Medical College i New York City och ordförande för Society for Sex Therapy och forskning ”Då han bör överväga vad han kunde säga till henne att göra stimuleringen mer lika – och hur han kunde ändra det sätt han onanerar att göra det känns mer liknar vad hans partner gör.”

5. Onani kan påverka risken för prostatacancer.

Förhållandet mellan masturbation och prostatacancer är lite grumlig.

En 2003 Australian studie publicerad i BJU International kopplade frekvent ejakulation tidigt i livet med minskad risk för prostatacancer senare. Men i en 2004 studie publicerad i Journal of American Medical Association, rapporterade forskare att ”utlösning frekvens är inte relaterad till ökad risk för prostatacancer.” I båda dessa studier ingick utlösning frekvens samlag och masturbation.

In a study published this past January in BJU International, researchers found that frequent masturbation in young men raised the risk for prostate cancer but that frequent masturbation in older men lowered the risk. Sexual intercourse did not affect prostate cancer risk.

Forskarna teoretisera att det inte kan vara onani själv som ökar risken för prostatacancer hos män som onanerar ofta i 20-årsåldern och 30-talen. Män som onanerar mer kan göra det eftersom de har höga halter av manligt könshormon – och unga män genetiskt predisponerade att ha hormonkänslig prostatacancer kommer att vara högre risk om de har mer manliga hormoner. Hos män över 50 års ålder, forskarna teoretisera hjälper ofta onani tömma prostatan av vätskor som kan innehålla cancerframkallande ämnen.