Ökat kroppsfett

buclin

Fetma/övervikt

Fetma, är ett ökande problem i västvärlden och har observerats att ha en sänkande effekt på testosteronnivåer hos män.

Fetma definieras som ett Body Mass Index (BMI) högre än 30 kg / m2.

En studie som publicerades i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2007 fann att en 4- till 5-kg / m2 ökning av BMI är förknippad med en minskning av testosteron som är jämförbar med den som är förknippad med 10 års åldrande.

En studie från 2008 i samma tidskrift fann att en stor midja eller en ökning av midjemåttet över tiden är en viktig bidragsgivare till lågt testosteron.

De goda nyheterna är att viktminskningen är förknippad med en ökning av testosteronnivåer.

En studie i tidskriften Diabetes, Obesity and Metabolism 2004 fann att män som gått ner i vikt snabbt över 9 veckor på en mycket låg kalorifattig diet och bibehöll sin viktminskning under 12 månader hade ökningar i testosteronet.

Studier av män som har haft bariatric (viktminskning) kirurgi har också visat att betydande viktnedgång leder till betydande ökningar av testosteronnivåer.

Men även måttlig viktminskning kan hjälpa: I forskning som presenterades vid det årliga mötet för Endocrine Society 2012, medelålders män med fetma som förlorat vikt när den följer en årslång diet och träningsprogram hade måttliga ökningar i nivå av testosteron.

Läs mer om testosteronbrist här!

 

Lämna ett svar