ZMA

Vad är ZMA?

ZMA är ett naturligt mineraltillskott som består av zink, magnesium aspartat, och vitamin B6. Zink stöder immunförsvaret och muskler. Magnesium spelar en roll i ämnesomsättningen och muskler hälsa och hjälper till att hantera sömn. Vitamin B6 kan även öka energin.

ZMA och dessa tre näringsämnen i ditt system kan bygga muskelstyrka och uthållighet, snabbhet muskelåterhämtning och förbättra kvaliteten på din sömn. Ett vanligt kosttillskott bland tränande men fungerar lika bra på alla människor oavsett träning eller ej. Har även god effekt för bättre sömn!

År 2000 gav forskare ZMA tillskott till en grupp av NCAA fotbollsspelare som tränade två gånger om dagen.

Efter 7 veckor fann de en betydande ökning av spelarnas testosteron och tillväxthormon, vilka båda är kopplade till god muskeltillväxt.

Den ursprungliga ZMA formel består av Zink monomethionine och aspartat (30 mg), Magnesium aspartat (450 mg) och Vitamin B6 såsom pyridoxinhydroklorid (10,5 mg). ZMA bör tas 30 – 60 minuter före sänggåendet och på fastande mage för att synkronisera absorption med sömn. Dessutom bör produkten inte tas med livsmedel eller kosttillskott som innehåller kalcium, eftersom kalcium blockerar upptaget av zink.

Innehåll av ZMA

Vitamin B6

Vad är vitamin B6? Familjen av B-vitaminer, som också är känd som B-komplex vitaminer, spelar en viktig roll i att omvandla mat till energi och hjälper kroppen metabolisera fetter och proteiner. B-vitaminer är också viktiga för friskt hår, hud, lever, och ögon.

Vitamin B6, eller pyridoxin, är en i denna grupp av åtta vitaminer.

Vad gör vitamin B6? ”Vitamin B6 hjälper en hel del av de system i kroppen fungerar”, säger Dee Sandquist, en talesman för den amerikanska Dietetic Association. ”Det är viktigt för hjärt-, mag-, immun, muskulös, och nervsystemets funktion. Det är en av de vitaminer som finns bakom kulisserna.

”B6-vitamin behövs för korrekt hjärnans utveckling och funktion och göra hormoner serotonin och noradrenalin, som påverkar humöret. Vitamin B6 hjälper också kroppen att melatonin, vilket är viktigt för att hjälpa reglera din inre klocka och energi.

Zink

Zink (Zn) är en övergångsmetall tillhörande grupp 12 i det periodiska systemet. Som en ”essentiellt spårämne” zink har stor biologisk betydelse för växter och djur. Zink är ansvarig för ett antal olika funktioner i människokroppen och det hjälper till att stimulera aktiviteten av 100 olika enzymer.

En låg nivå av zink gör en person mer mottagliga för sjukdom. Det har rapporterats att zinkbrist är ansvarig för över 800.000 dödsfall bland barn i världen varje år. Elementet är naturligt i ett antal olika livsmedel, men det är också tillgängligt som ett kosttillskott.

 

Vilka är de möjliga hälsoeffekterna av zink? Zink är viktigt för ett friskt immunsystem, korrekt syntetisera DNA, främja en sund tillväxt under barndomen och läka sår. Det främjar även för bättre fertilitet och är viktigt hos män.

Magnesium

Magnesium fördelar kan bland annat minskad symptom från tillstånd såsom kronisk smärta, trötthet och sömnlöshet. Magnesium kan också ge skydd mot ett antal kroniska sjukdomar, särskilt de som är förknippade med åldrande och stress.

Nyligen återupptäckt som en förbisedd nyckeln till god hälsa, ett antal medicinska forskare rekommenderar att öka RDA för magnesium – ibland antyder så mycket som dubbelt aktuella rekommendationer – att säkerställa skydd mot sjukdomar som benskörhet och högt blodtryck.

Väsentligt för livet, som är nödvändigt för god hälsa, och en viktig del i våra celler. Magnesiums fördelar hjälper våra kroppar att upprätthålla balansen, undvika sjukdom, prestera bra under stress, och underhålla ett tillstånd av god hälsa.