Minskad muskelmassa

Mindre muskler?

Det är en enkel ekvation: Testosteron bygger muskelmassa och lågt testosteron bidrar till mer fett. Testosteron är det ”manliga hormonet” som gör det möjligt att utveckla muskelmassan av den manliga kroppsbyggnad. I frånvaro av testosteron, tar hormonet östrogen över. Östrogen sätter fett där du minst vill ha det: på bröstet och runt magen.

Förlust av muskel kallas muskelförtvining, och det är ett sent tecken på lågt testosteron. Men redan innan du märker muskelförtvining, kan du känna dig svagare och mindre energisk. Muskelceller har receptorer för testosteron som kallas androgenreceptorer. När testosteron binder till receptorerna, bibehålls muskelfibrerna. Utan testosteron stannar underhåll och muskler försämras.

Lågt testosteron hos överviktiga män ökar fettdepåer, särskilt på magen.

Fettceller, orsakar produktionen av ett enzym som kallas aromatas. Detta enzym omvandlar testosteron till östrogen. Östrogen orsakar då mer fett som skall deponeras i bröstet, höfter och lår.

Ökat kroppsfett äter bort på testosteron, och det kan bli en ond cirkel. Men ett tillskott och god kost kan ge dig en skjuts i rätt riktning! Läs mer här om testosterontillskott.

Läs mer om testosteronbrist här!

Lämna ett svar