Män med lite hår på huvudet

Tänk på Bruce Willis, Andre Agassi och Michael Jordan, och du har tre berömda starka, maskulina män med gott om kvinnliga fans. De har också något annat gemensamt: de är skallig.

skallig man med testo

Det sägs ofta att skalliga män är mer virile. Den populära teorin är att de har högre nivåer av det manliga könshormonet testosteron, vilket gör dem mer maskulin och ökar deras sexlust, men de förlorar sitt hår vid en yngre ålder än genomsnittet som följd. Sanningen är dock lite mer komplicerat.

Det är sant att skallighet är beroende av testosteron. Tillbaka i 1960 en Yale läkare som heter James B. Hamilton studerat tjugoen pojkar som genomgick kastrering. Chockerande det ibland görs för att pojkar med diagnosen beteende eller psykiska problem. Han följde dem upp, en del av dem så länge som 18 år, och fann att de visade inga tecken på att utveckla manligt håravfall som de äldre. Å andra sidan, män i samma ålder som fortfarande var intakt, och därför producera testosteron, som redan hade vikande hårfäste.

 

Blod

Hamilton var inte den första att upptäcka en länk mellan testosteron och skallighet, både Hippokrates och Aristoteles hade gjort samma observation århundraden tidigare. Hamiltons slutsats föreslog att höga nivåer av testosteron kan leda till skallighet, men i själva verket nivån är irrelevant, förutsatt att det finns vissa mängder av hormonet närvarande. Kastrerade män, som har nästan ingen testosteron, får behålla sitt hår, men män med låga testosteronnivåer kan fortfarande gå skallig.

Det beror på att det inte är mängden testosteron som cirkulerar i blodet som dikterar skallighet, är det ner till genetik. Flera gener tros vara inblandade, alla resulterar i hårsäckarna blir särskilt känslig för små mängder av cirkulerande testosteron.

Processen är fortfarande inte helt klarlagda, men det innebär ett enzym som omvandlar testosteron till ett ämne som kallas dihydrotesterone, vilket gör att hårsäckarna krymper hos vissa personer, eventuellt genom kvävning av sitt utbud av blod och näringsämnen. Som follikeln krymper, blir den växande cykeln kortare och nya hårstrån blir finare och finare tills endast de finaste sk vellous hårstrån kvar på hårbotten. Så småningom follikeln blir vilande och inte mer hår produceras. Detta startar på toppen av hårbotten och sedan rör sig nedåt över huvudet i den karakteristiska formen av manligt håravfall. Skalliga män är genetiskt mer benägna att vara mer känsliga för dihydrotestosteron, men folliklar på hakan är opåverkade av hormonet, vilket är anledningen till skägg fortsätter att växa.

 

De olika teorierna om testosterontillskott

Som teorier om påverkan av testosteron har utvecklats, så har olika vägar för behandling. Under 1960-talet fanns det nyfikna försök att behandla skallighet genom att lägga till mer testosterontillskott direkt till hårbotten. Första forskare försökte en salva, men det var så tung och fet att män inte vill sticka ut rättegången, så att de avbröt testosteron i en kräm istället. Fortfarande de flesta män hoppade av studien innan tio månader ökade. Krämen inte göra håret växa tillbaka, och även om hälften av män som deltog sade att de trodde att detta kan ha bromsat graden av testosterontillskott håravfall, detta var inte bekräftas av praktiker .

Vissa människor som inte förlorar sitt hår har låga nivåer av det enzym som omvandlar testosteron, och så på senare forskare har sökt sätt att blockera enzymet i andra. En behandling som kallas finasterid fungerar på denna princip, men det är dyrt och måste användas kontinuerligt eller håravfall börjar igen.

Samtidigt är forskare försöker fortfarande förstå den mekanism genom vilken håret slutar växa. Under 2010 forskare tillskott av testosteron undersökt delar av hårbotten med och utan hår och fann att stamceller fortfarande närvarande i folliklar i båda områdena, men i kala områden de inte utvecklas till nästa stadium där de normalt skulle utvecklas till så kallade stamfader celler. Denna studie väcker hopp om att en dag håret kan odlas tillskott på kala delar av huvudena, om forskarna kan hitta ett sätt att utlösa tillväxteller blockera vad hindrar det, och forskarna undersöker för närvarande vissa proteiner som skulle kunna ge den trigger .

 

Myten

Skallighet verkar involvera fler myter än många andra förhållanden, möjligen eftersom dess fördelning känns så godtyckligt att vi leta efter förklaringar. Om du har förlorat håret tyvärr du inte kan göra anspråk på att vara mer virila, men du kan skylla dina föräldrar. De passerade på generna trots allt.

Om du vill kommentera den här artikeln eller något annat du har sett på Future, chef över till vår Facebook-sida eller meddelande oss på Twitter .

Du kan höra flera medicinska myter om hälsokontrollen på BBC World Service .

 


Disclaimer

Allt innehåll i denna kolumn ges för allmän information och bör inte behandlas som en ersättning för den medicinska råd från din egen läkare eller annan sjukvårdspersonal. BBC är inte ansvarigt för någon diagnos gjord av en användare baserat på innehållet på denna webbplats. BBC är inte ansvarig för innehållet i de externa webbplatser som anges, inte heller godkänna någon kommersiell produkt eller tjänst nämns eller råd om någon av platserna. Rådgör alltid med din egen GP om du befinner dig i något orolig för din hälsa sätt.