Låg dos Kortisol substitutionsbehandling

 

Kortisol är ont, eller hur? Det sänker dina värdefulla testosteron och pommes frites nervceller, eller hur? Ovanstående är den gemensamma visdom, men i själva verket bara gäller för hög kortisol. Från vad jag har sett, är låg kortisol lika vanligt, och förmodligen lika farligt på lång sikt. Låg kortisol har sina egna negativa symptom, inklusive oskadliggörande trötthet och ledvärk. Trogna läsare av min webbplats vet denna maxim: alla hormoner har en rad. Precis som alla andra hormon (och signalsubstans och enzym), finns det inte något magiskt tröskel där kortisol orsakar din hälsa att implodera. Men detta är exakt hur de flesta endokrinologer behandla lågt kortisol. Deras tro är att antingen du har Addisons / binjurebarksvikt eller ingenting.

 

Men denna typ av medicinsk filosofi är inte det verkliga livet. Till exempel, prehypertension – inte bara högt blodtryck – har visat sig ha en negativ klinisk effekt. Dito med prediabetes. Faktum är att med kortisol, kan du ”pre-Addisons” i brist på en bättre term. Bara för att endokrinologer vägrar att sätta ett namn på det betyder inte att det inte existerar. Tja, visar det sig att män i denna situation har en apostel och hans namn är Dr William Jeffries. Hans bok säkra användningar av kortisol är en klassisk av en standard, även om alla tre upplagor av denna bok skrevs decennier sedan. Såvitt jag vet har ingen av endokrinolog respekterar eller använder Dr Jeffries arbete, men bokstavligen hundratals alternativa utövare införlivat det i sin praktik ändå. Vad Dr Jeffries princip visade i säkra användningar av kortisol är att Cortisol Replacement Therapy – det är min tid inte hans – är ett hållbart alternativ för många män och kvinnor. Precis som i fallet med testosteron, du vill ersätta kortisol till ungdomliga fysiska och fysiologiska nivåer när medicinskt lämpligt. Denna filosofi är hur vi nästan alltid bör arbeta med hormoner. Undersöka symptom; ta Labs; hålla hormoner inom ungdomliga och realistiska intervall; och endast använda bioidentical produkter. Nästan alla lidande och biverkningar av olika former av HRT kommer från lyda dessa regler.

 

Jeffries hammare denna punkt hem vältaligt i sin bok, där han säger att ”underlåtenheten att skilja mellan fysiologiska och pharacologic effekter har varit en viktig faktor i förvirringen när det gäller kliniska värdet av dessa medel. När det konstaterades att en normal ersättning dos för en adrenalektomiserad patienten var 35-40 mg kortisol dagligen, det blev uppenbart att doser över denna nivå var mer än fysiologiska requirments. ” [1] I sin bok Jeffries påpekar att när de först studerade kortisol – faktiskt hydrokortison som är metaboliskt nedströms, dvs kroppen omvandlar kortisol i hydrokortison – de ger stora doser av 100 mg eller ibland mer. Detta skulle mirakulöst bota många sjukdomar från arthritiis till lupus, etc. Men, skulle det ofta orsaka biverkningar. Lösningen, naturligtvis, var att sänka dosen till mer rimliga nivåer. I Jeffries erfarenhet, om man inte ger dessa alltför stora doser av hydrokortison, biverkningar är så gott som frånvarande: ”Andra patienter i våra kliniker har fått små fysiologiska doser eller kortison eller kortisol för olika förhållanden som kommer att beskrivas senare, totalt över tusen patientår erfarenhet. Annat än en tillfällig förekomst av sura uppstötningar, oftast resulterar från att ta steroid på en tom mage, eller en sällsynt exempel på en patient är allergisk mot en ingrediens i fyllmedel i steroid tablett, inga oönskade biverkningar alls har inträffat. ” [1] Patienter, såvitt jag vet, är alltid gett HC, eller hydrokortison, som Jeffries förespråkare och inte rakt kortisol. Detta fungerar bättre, eftersom våra kroppar omvandlar kortisol till hydrokortison ändå.

 

VARNING # 1: Ray Torv och andra ber att skilja sig med tanken att 30-40 mg hydrokortison är okej ”” Doserna de föreskriver som ”ersättning” är mycket mer än binjurar skulle producera, så att de i sig är diabetogena. William Jefferies berättade folk att eftersom binjurarna producerar 20 mg kortisol per dag, bör de ta 30 eller 40 mg, som en ersättning dos, eftersom bara hälften av det absorberas. De fick fett ansikten snabbt. Med hjälp av pregnenolon, kunde de smalnar av kortisol i en månad eller två. ”[11] En del kommentatorer har också bekymmer med osteoporos och andra frågor i 30+ mg / dag intervall. Se mitt sida om hur man kan öka Cortsiol för mer information . VARNING # 2: Det finns en gemensam alternativ metod för att höja låga kortisol: pregnenolon. (HCG kan också hjälpa vissa män.) Detta fungerar (ofta men inte alltid) i män med låg progesteron och låg kortisol. Jag befann mig i den positionen och pregnenolon verkligen hjälpt, något som jag diskuterar här: Min Pregnenolon och DHEA Experience. Dock kommer denna metod inte fungerar för alla. VARNING # 3: Det är också ganska vanligt från vad jag har sett bland alternativa utövare att adminster låg dos hydrokortison för en månad eller två och sedan stoppa. Anledningen till detta är att ofta män upplever en ”omstart”, där deras adrenal funktion normaliserar och de sedan börjar producera normala nivåer av kortisol igen. SLUTSATS: Många män lider av krossning trötthet och mental dimma. Detta resulterar ofta från låg kortisol och lågdos hydroterapi kan bokstavligen sätta dessa män tillbaka till livet. Dr Jeffries hävdar att denna typ av behandling, när det görs på rätt sätt, är mycket säker. Det verkar finnas analogier med standard TRT (testosteron substitutionsterapi). Däremot kan man göra så att lågdos hydrokortison endast bör ge för ett par månader och pregnenolon kan ibland ges som en tilläggsbehandling.

 

REFERENSER: 1) Säker Användning av kortisol, av William Jeffries, 3: e upplagan, sid. 11-15. 2) http://www.raypeatforum.com/forum/search.php?keywords=Cortisol&t=1035&sf=msgonly