Fungerar Tribulus

Tribulus Terrestris är en blommande växt som växer i många tropiska och måttliga regioner i världen. Det har använts i tusentals år av många kulturer för att behandla olika sjukdomar.

Grekerna använde tribulus som ett diuretikum och förbättrade deras humör. Kineserna använde den för lever, njurar och kardiovaskulära sjukdomar. Bulgarier har använt tribulus som sexuell stimulans och som behandling för infertilitet.

Tribulus Terrestris är ett komplement till muskelbyggande, som kallas testosteronstimulans.

Testosteron är det viktigaste anabola muskelbyggande hormonet i kroppen och är en av de begränsande faktorerna som bestämmer hur mycket muskel en person kan vinna.

Steroidanvändare injicerar syntetiska varianter av testosteron i sina kroppar för att dra nytta av fördelarna med denna ”heliga graden” av muskeltillväxt.

Tribulus ökar inte testosteronnivåerna direkt, men fungerar genom att man antar att kroppen höjer nivån på ett ämne som heter LH (Luteiniserande Hormon).

LH är ett hormon som utsöndras av hypofysen och stimulerar produktionen av testosteron genom testikel-interstitiella celler.

LH utlöser därför testosteronproduktion, som verkar ha positiva konsekvenser för muskelväxt och träningsprestanda.

En ökning av testosteron skulle vara en ökning av muskelstorlek, styrka och återhämtningskapacitet, för att nämna några.

Så vad säger den verkliga forskningen? Funkar tribulus?

Faktum är enkelt …

Det finns fortfarande ingen tillförlitlig, modern studie som visar ett positivt samband mellan användningen av tribulus terrestris och en ökning i muskelstorlek, styrka eller förlust.

Studier som visar att detta antingen utfördes i påskblocket för många år sedan, eller har aldrig varit föremål för granskning i en västerländsk medicinsk tidskrift.

Faktum är att det finns några studier som har visat att tribulus inte har någon positiv effekt på mager kroppsmassa eller prestanda.

Under 2000 uppmättade en studie med 15 personer (med användning av 3,21 mg tribulus terrestris per kg kroppsvikt per dag) kroppsvikt, kroppssammansättning och styrka över 8 veckors kroppsbyggnad och tribulus-tillskott. Studien avslutade:

”Tribulus-tillskott förbättrar inte kroppssammansättningen eller fysisk prestation i motståndsutbildade män”