Diabetes och metabola syndromet

Introduktion

Testosteron är nyckeln manliga hormonet . Det reglerar en mans libido (sexlust) och utvecklingen av sekundära manliga könsegenskaper, såsom ansikts-och kroppsbehåring, de testiklar och penis. Testosteron skyddar också hälsa ben och muskelvävnad. Testosteronbrist diabetes är förknippad med många kroniska sjukdomar, bland annat diabetes mellitus typ 2 och andra metabola sjukdomar .

Testosteronbrist har uppskattats påverka cirka 1 200 australiska män, även om detta kan under representerar det verkliga antalet grund av att inte alla fall som diagnostiseras. Hos män från Boston, USA, var testosteronbrist visade sig påverka cirka 1 på 18 män i åldern 30-79 år, men hos män i åldern 60-79 denna ökade till cirka 1 8. Betecknande finns det också ett starkt samband mellan testosteronbrist och diabetes . En studie i Storbritannien fann att 42% av män med typ 2-diabetes hade också låg eller gränsfall nivåer av testosteron.

syndromet

Testosteronbrist, diabetes och det metabola syndromet

Associationen mellan låga nivåer av testosteron (ett tillstånd som kallas hypogonadism ) och typ 2-diabetes mellitus  är välkända, men det framgår också att testosteronbrist är vanligt hos män med diabetes oavsett typ. Metabola syndromet är ett tillstånd som kännetecknas av flera samtidigt förekommande metaboliska obalanser (t.ex. försämrad insulinmetabolism, fetma , högt blodtryck ); det ofta föregår typ 2 diabetes mellitus, och är också förknippat med testosteronbrist. Det finns mycket som tyder på att män med metabola syndromet är mer benägna att utveckla hypogonadism och vice versa.

Det finns också ett samband mellan låga testosteronnivåer och insulinresistens hos män med typ 1-diabetes . Testosteron ersättningsterapi har visat sig förbättra insulinmetabolism.

Testosteron och testosteron metabolism

Hos män är testosteron primärt produceras av Leydig-celler i testiklarna. Testosteronproduktion i testiklarna stimuleras när en mans hypofysen producerar ett hormon som kallas luteiniserande hormon(LH). Om antingen hypofysen eller testiklarna är dysfunktionella, kan produktionen av testosteron minska eller stoppa, vilket leder till testosteronbrist eller hypogonadism.

 

Insulin och insulinmetabolism

Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörtelnoch funktioner till lägre nivåer av glukos i blodet. Om kroppen inte producerar tillräckligt med insulin eller om det insulin som produceras inte fungera för att minska blodsocker, nivåer av blodsocker stiga och leda till hygienkrav som metabolt syndrom och typ 1 och typ 2 diabetes mellitus.

Hur insulinresistens påverkar testosteronnivåer?

Testosteronproduktion påverkas på män med diabetes eftersom de har högre än normala koncentrationer av glukos i blodet. När blodsockernivåerna är höga, producerar hypofysen mindre LH än vanligt. Eftersom testosteron endast produceras när LH utsöndras från hypofysen, thisreduces mängden testosteron som produceras av en mans kropp.

Sambandet mellan diabetes och hypogonadism är beroende av varandra – det vill säga, de arbetar åt båda hållen. Låg testosteron är en riskfaktor för diabetes och det metabola syndromet, eftersom testosteronnivåer påverkar kroppens fettsammansättning, glukostransport och de sätt på vilka kroppens celler använder testosteron. Diabetes är också en riskfaktor för hypogonadism eftersom den är associerad med ökad kroppsmassa och förändrade hormonprofiler (t ex reducerad LH som ett resultat av höga blodglukosnivåer, vilket i sin tur minskar testosteronnivåer).