Androgen gel

Androgel

Inte varje utövare finner anledning till oro. ”Testerna är inte lika tillförlitliga som vi vill att de ska vara, men det spelar ingen roll”, säger Morgentaler, som ibland föreskriver AndroGel® ”förebyggande” för medelålders män vars testosteron nivåer är i den nedre fjärdedelen av normal räckvidd. ”Det är inte troligt att vi inte hjälpa dessa män genom att ge dem testosteron. Sanningen är att det finns en djup känslomässig fråga i vissa människor som motsätter hormonersättningsterapi, eftersom det ställer frågan ”Finns det hopp om att uppnå evig ungdom? Det finns de som inte vill motsätta naturen.”

Och det finns de som inte vill vänta på vetenskapliga valideringen. Förra året en panel organiseras av National Institutes of Health, kanske det närmaste vi har en röst oberoende vetenskaplig konsensus släppt ett papper slutsatsen att det andropause hypotes är obevisade. Den rapport som Swerdloff grupp släpptes vid mötet i Endocrine Society i juni innehåller referenser till sextiotvå relevanta publikationer, men utelämnar varje hänvisning till NIH rapport.

Swerdloff och hans kollegor granskade halvdussin kontrollerade studier som finns på att ge testosteron till friska äldre män, och var uppenbarligen imponerad av de som fann att det ökad muskelmassa, styrka och ben mineraltätheten i ryggraden. Tyvärr har de flesta av dessa studier var små, som omfattar fyrtio eller femtio män. De rapporterade förbättringarna var långt ifrån dramatisk och olika studier har haft motstridiga resultat. I själva verket, den största och längsta sikt studie av hundra och åtta män över tre år, visade inga förbättringar i energinivå, sexuell aktivitet, eller styrka.

 

Boostande effekt

Så det finns en hel del osäkerhet om effekterna av åldersrelaterade sänkning av testosteron. ”Det verkar finnas en tröskelnivå av testosteron under vilken libido och sexuell funktion försämras” Hayes säger. ”Boosting över denna tröskel inte verkar för att förbättra sexuell aktivitet.” Rollen som testosteron spelar i att upprätthålla starka ben hos friska äldre män är mycket kontroversiellt, alltför. Dan Shames av FDA, säger: ”Bara för att du ökar bentätheten betyder inte att du förebygga frakturer.” Även i studier som funnit ett positivt samband mellan testosteronnivåer och benstyrka, svarade hormonet endast cirka fem procent av ålders- och viktjusterade skillnader. Män med allvarligt låga testosteronnivåer visade förbättring i ryggraden,

”Varje läkemedelsföretag vill få upp och säga: ’Detta är den magiska kulan för åldrande’,”Crowley säger. ”Men det är alltför förenklat att tillskriva en så komplicerad process som åldrandet till förändringen i nivån av en enda hormon som östrogen eller testosteron.”

Om fördelarna med att behandla ”andropause” är osäker, så mer worrisomely, är säkerheten. De kända biverkningarna av testosteronterapi inkluderar gynekomasti (onormal utvidgning av brösten) och testikulär krympning (som gonader kompensera genom att göra mindre av hormon). Testosteron väcker också nivån av cirkulerande röda blodceller; om denna nivå är överdriven, blir blodet trögflytande, vilket kan leda till hjärtsvikt eller stroke. Och bland män som fick en 100-milligram daglig dos av AndroGel® över ett år, nästan tjugo procent utvecklat någon form av prostatasjukdom, såsom prostataförstoring.

 

Cancer

Mer oroande är hur testosteron accelererar tillväxten av prostatacancer. Majoriteten av män äldre än sextiofem har kluster av cancerceller i deras prostata som är både ”ockult” och ”indolent” de är svåra att hitta, och de växer så långsamt att de är osannolikt att skapa några problem av sig själva. Här farorna är tvåfaldig. Å ena sidan kan onödiga biopsier leda till onödig kirurgi, som syftar till att utrota cancer som kan ha förblivit inaktiva. Å andra sidan, kan biopsier lätt missa cancer som under en regim av testosteron blir mer aggressiva än de annars skulle vara. Inte överraskande, säger Dr drar skam att FDA har ”angelägna frågor över säkerheten” för förskrivning av testosteron-ersättningsterapi för män vars hormonnivåer faller som en del av normalt åldrande.

 

Placebo

Även Dr. Swerdloff erkänner dessa osäkerheter. ”Jag håller med om att det för närvarande inte finns tillräckliga uppgifter om de långsiktiga effekterna av testosteron-ersättningsterapi på hjärtat eller om utvecklingen av prostatacancer, men fördelarna verkar betydande”, säger han. Den andropause panel han ordförande var medveten om att NIH tänker göra rigorösa, placebokontrollerade kliniska studier som skulle spänner sex år eller mer. ”Om svaret är ja, orsakar att substitutionsbehandling hjärtskador eller gnistor uppkomsten av prostatacancer, då vet du i sex år eller så”, säger han. ”Men äldre människor i denna åldersgrupp inte kommer att vänta sex till tio år för att få fasta svar. Klinisk praxis kommer att flytta till en takt, och uppgifterna kommer trail.”

Detta är precis vad gäller många forskare. ”Pharmaceutical marknadsföring är föraren inte fysiologi,” Crowley klagar på andropause rörelsen. ”Vi kanske är tänkt att sänka våra testosteronnivåer-kanske det är hälsosamt och skyddar oss från att utveckla prostatacancer. Naturligtvis, det är rena gissningar, men det är något som måste noggrant upp.”När du höjer testosteronnivåer i en sjuttio-årig man till demHan hade vid tjugo, är du verkligen att återvända honom till ”normal”? Crowley säger: ”Jag är rädd att denna utbredda förskrivning av testosteron för åldrande män kommer att fälla en epidemi av prostatacancer.”

 

Östrogenbehandling

Naturligtvis kommer det inte vara första gången som hormoner har varit starkt marknads-före den vetenskapliga evidens som ett sätt att återta ungdom. I slutet av sextiotalet var östrogener tippad till kvinnor som sin chans att vara ”feminina för evigt.” Och initiala data från små och okontrollerade studier var uppmuntrande. Östrogenbehandling ansågs hjälpa till att upprätthålla sexuell hälsa, och humör, samtidigt som den skyddar ben från osteoporos och hjärtat från åderförkalkning. Medierna översvämmades med annonser för östrogenbehandling, och förlag spottas ut böcker firar dess fördelar. Nästan fyrtio procent av postmenopausala kvinnor har ordinerats hormonersättningsterapi.

När vi nu vet, ökar konventionell HRT inte bara risken för bröstcancer, men kan leda till hjärtinfarkt, stroke och blodpropp. En landsomfattande studie av sexton tusen kvinnor delar av kvinnors Health Initiative-nyligen avslutades när terapin var kopplad till en tjugosex procent ökning av invasiv bröstcancer och en betydande ökning av hjärt-kärlsjukdom samt. Ett hormon kur avsedd att motverka effekterna av åldrande har visat sig påskynda allvarlig sjukdom. Som Dr Swerdloff uttryckte det, data släpade klinisk praxis.

 

Testoterapi och testosteronbrist behandling

Samtidigt är testosteron-ersättningsterapi blir allt populärare. Bara under förra året ökade testosteronbrist behandling försäljningen av transdermal testosteron fördubblats. Uppskattningsvis kvarts miljon amerikanska män tar nu hormonet. Om de nuvarande priserna fortsätter kommer den siffran att stiga till nästan en miljon inom två år, och med den nyligen tilldelats imprimatur av Endocrine Society, kan priserna uppsving.

gel tabletter

Hittills bästa publicerade säkerhetsdatablad vi har på AndroGel® som en behandling för andropause kommer från en studie av sextiosju män som tog drogen för ett genomsnitt av tjugonio månader. En noggrann bedömning av dess effekter på hjärta, blodkärl, och prostata skulle kräva många år av att observera tusentals män-en manlig motsvarighet till kvinnors Health Initiative. Fram till dess kan försök att vända den gradvisa minskningen i testosteronnivåer i åldrande män inte anses behandlingen av en sjukdom: den uppgår till en stor, okontrollerad experiment, vars följder fortfarande osäkra. Som Hayes säger: ”Det skulle vara synd att göra samma misstag igen.”